close
  • vrijdag 16 april
Nostalgie

26 en 27 november 1962: Mies Bouwman presenteert Open het Dorp

26 en 27 november 1962: Mies Bouwman presenteert Open het Dorp

Mies Bouwman overleed vorig jaar op 88-jarige leeftijd. Maar ze leeft voort in onze herinnering én in Arnhem. In november 1962 schreef Mies geschiedenis met een vierentwintig uur durende tv-uitzending, waarin ze geld inzamelde. Dat geld was bestemd voor de bouw van Het Dorp, een woongemeenschap voor mensen met een beperking.

Het was voor het eerst dat er in een grote televisie-uitzending geld werd opgehaald voor een goed doel. Mies wist met haar persoonlijke manier van presenteren de harten van de kijkers open te breken en een stroom van mensen kwam overdag én ’s nachts naar het RAI-gebouw. Kinderen keerden hun spaarpot om en hun ouders schreven cheques uit. Wim Kan kreeg het met zijn charme voor elkaar om bij een aantal grote bedrijven in totaal honderd duizend gulden los te peuteren.

“Ik wou u allemaal bedanken”

Het resultaat: twaalf miljoen gulden, een bedrag dat na de uitzending nog opliep tot bijna het dubbele. Mies was enorm ontroerd en bedankte na afloop iedereen met de woorden: “Ik wou u allemaal bedanken voor de fijnste dag en nacht uit mijn leven. Fijne mensen in de RAI, fijne mensen thuis, iedereen…” Van het geld werd een bijzondere wijk in Arnhem gebouwd. De eerste in de wereld waar mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk konden leven. En kunnen leven, want het Dorp bestaat nog steeds.

Renovatie

Wel werd er in 2011 besloten tot een grondige renovatie, die nog steeds bezig is. De inzichten zijn in de loop van de tijd veranderd en Het Dorp wordt nu veel meer een open gemeenschap. Mies gaf in 2016 het startsein voor deze vernieuwing, waarbij de burgemeester van Arnhem lovende woorden voor haar had. “De betrokkenheid van Mies Bouman met Het Dorp is met geen woorden uit te drukken. Zij is de ziel van Het Dorp, het gezicht van Het Dorp en dat zal ze altijd blijven. Ze zal op die manier voor Arnhem voort blijven leven.”

Openluchtmuseum

Mies zorgde inderdaad dat er veel geld opgehaald werd, maar revalidatiearts Arie Klapwijk was de initiatiefnemer van de actie. Zijn voor die tijd revolutionaire visie dat mensen met een handicap gelijkwaardig zijn aan mensen zonder handicap en dus net zoveel recht op een eigen leven hebben was de basis van het ontstaan van Het Dorp.

Het Dorp maakt dus om veel redenen een belangrijk onderdeel uit van de Nederlandse geschiedenis. Daarom zijn een aantal woningen en gebouwen van het eerste uur geschonken aan het Openluchtmuseum. Op die manier worden ze behouden, samen met alle bijzondere verhalen.

Voor mensen met en zonder beperking

Het nieuwe Dorp wordt een open, groene, duurzame wijk waar mensen met én zonder beperking samen wonen. Er komt een complex met zesendertig appartementen, met op de benedenverdieping Academy Het Dorp, waar gehandicapten in samenwerking met ondernemers en onderwijsinstellingen slimme oplossingen en innovaties testen die het leven van mensen met een beperking gemakkelijker en zelfstandiger maken. Als de eerste woningen eenmaal in gebruik zijn, wordt een ander deel van het terrein aangepakt. Uiteindelijk zullen er honderdzestig woningen staan voor mensen met een beperking en het dubbele voor valide bewoners. In de loop van de jaren waren veel van de voorzieningen in Het Dorp verdwenen. Er was nog wel een huisartsenpost. Daar komen in ieder geval een supermarkt, een Grand Café, een zorghotel en een fitnesscentrum bij. Helaas zal Mies Bouwman bij de opening van het vernieuwde Dorp ontbreken, maar haar naam zal voor altijd verbonden blijven aan dit bijzondere project.

Foto: Siza

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door: Boukje Wiersma

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook