50 plus tipt prachtige poëzie podcasts

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor podcasts over poëzie of poëtische podcasts. In deze blog besteden we aandacht aan een kunstvorm die het verdient om eens wat extra in de spotlight te staan. Eerder schreven we al eens over het belang van poëzie en waarom je het eens een kans zou moeten geven. Maar omdat veel mensen het lastig vinden om ergens te beginnen is de poëzie podcast ook een goede tip om er eens in te duiken. Bovendien komt een gedicht vaak beter binnen en over als je ernaar luistert.

 

De Poëziepodcast

Online te beluisteren of via een podcast app

Als je een blog schrijft over podcasts die over poëzie gaan, dan MOET je gewoonweg beginnen met De Poëziepodcast. Want dit is eigenlijk ook gewoon DE Poëziepodcast. En eigenlijk zou je deze podcast alleen al op moeten zetten om naar het zoetgevooisde stemgeluid van presentator Daan Doesborgh te luisteren. Na het zien van De Slimste Mens, waar schrijver en dichter Joost Oomen publiekslieveling werd, weten de meeste mensen wel dat dichters helemaal geen stoffige gortdroge figuren zijn. Maar mocht je dat gemist hebben dan weet Doesborgh je hier ook al vrij snel van te overtuigen met zijn gevoel voor bijzondere gevoel voor humor. Maar waar het in deze podcast om gaat is natuurlijk de poëzie! De podcast wordt elke maand gemaakt volgens een vast patroon. Doesborgh gaat in gesprek met een dichter die twee gedichten meebrengt en voordraagt; een van zichzelf en een van een andere dichter. Vervolgens worden deze gedichten besproken, wat vaak prachtige gesprekken oplevert. Met inmiddels 70 afleveringen zijn er al heel veel (bekende) dichters aan het woord gekomen. Van Eva Gerlach en Ilja Leonard Pfeiffer tot Radna Fabias en Kira Wück. Als je niet thuis bent in de poëzie dan zegt dit je natuurlijk niets. Maar zet nou maar gewoon die koptelefoon op als je klaar bent voor een podcast die ergens over gaat.

Sprekende Letters (De Gids Podcast)

Online te beluisteren of via een podcast app

Als het oudste (1837) en grootste literaire tijdschrift van Nederland een podcast uitbrengt, dan weet je dat je daar pareltjes zult vinden, zowel proza, essays of poëzie. Je kunt natuurlijk het allerbeste een abonnement afsluiten op De Gids zodat je het allemaal direct kunt lezen als het bij je op de mat valt, maar als je vast een voorproefje wilt of je wilt liever dat er aan je voorgedragen wordt dan moet je vooral even kijken bij de podcast Sprekende Letters. Elke uitgave van De Gids is gekoppeld aan een thema dat dus ook in de podcast terugkomt, aangezien de schrijvers en dichters voordragen uit een verse verschijning van dit literaire tijdschrift.

Beeldspraak (podcast van het Belgische Poëziecentrum)

Online te beluisteren of via een podcast app

Op de een of andere manier klinkt poëzie nog ‘schoner’ als hij uit de mond komt van onze zuiderburen met zo’n heerlijke zacht ‘g’. De podcast Beeldspraak van het Poëziecentrum bestaat uit twee reeksen, waarbij de eerste reeks zich richt op dichters die geïnterviewd worden over een nieuwe uitgebrachte dichtbundel, en de tweede reeks iconische gedichten uit de wereldpoëzie uitlicht. Voor Nederlandse poëzieliefhebbers is deze podcast vooral leuk omdat je er Belgische en Vlaamse dichters door leert kennen. De interviews worden telkens door iemand anders gedaan, wat de serie ook fris houdt.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top