Al een wolf, goudjakhals of tijgermug gespot?

Regelmatig op pad in de natuur? Dan moet je tegenwoordig niet raar opkijken als je de ‘grote boze wolf’ tegenkomt. Alhoewel, de kans dat je hem echt ziet is ontzettend klein. Ze worden namelijk zelden gespot. Datzelfde geldt voor de goudjakhals. Na de wolf lijkt het erop dat ook die zich in Nederland gaat vestigen. Evenals de tijgermug. Is er een grote volksverhuizing gaande?

Goudjakhals: groter dan een vos

Het AD meldde afgelopen week dat de goudjakhals voor de derde keer gespot is in Nederland. Dit keer werd het beest, ook wel bekend als de Europese coyote, overdag gefilmd in de bossen bij het Achterhoekse Ruurlo. Uniek, want ze zijn vooral actief in het donker en bij schemering. Hoe ziet een goudjakhals er eigenlijk uit? Hij lijkt op een wolf, maar is een stuk kleiner, wat dat betreft kun je hem beter vergelijken met een vos, maar dan weer iets groter. Maximaal weegt hij vijftien kilo. Ecologen beschrijven de goudjakhals als een middelgrote hond-achtige. De wolf keert terug naar gebieden waar hij vroeger ook thuishoorde. De goudjakhals is een nieuwkomer. Hij breidt zijn gebied uit naar nieuwe leefgebieden.

Heftige reacties op ‘vreemdelingen’

Wat vinden we eigenlijk in Nederland van de terugkomst van de wolf en de komst van de goudjakhals? De reacties zijn gemengd. Op 19 juni werd bijvoorbeeld een wolf in Noordoost Friesland gespot. Iemand postte het op Facebook, de lokale pers kwam daarna met een nieuwsbericht gevolgd door Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant. Op social media ontstond meteen commotie. Boeren bang voor het vee. Terecht? De volgende dag stond er een foto van een dood schaap op Facebook. Slachtoffer van de wolf? De foto lokte in ieder geval veel reacties uit. De een vindt de wolf gewenst, de ander vindt dat hij zo snel mogelijk moet vertrekken.

Maak een foto

Zijn we bang voor wolven geworden door de verhalen die we kennen uit sprookjes? Eigenlijk weten we nauwelijks iets over de wolf. Miljoenen Europeanen leven samen met het dier zonder al te veel grote problemen. Ieder jaar vertrekken vele Nederlanders op vakantie naar gebieden waar de wolf voorkomt. Wat moet je eigenlijk doen als je een wolf tegenkomt? Maak een foto! Wat? Jazeker, de kans dat je er eentje tegenkomt is zo klein. Meld het vervolgens bij Wolven in Nederland, die verzamelen namelijk alle waarnemingen.

Wat moet je verder doen?

Het is verstandig om je aan de volgende adviezen te houden. Respecteer de wolf en neem langzaam afstand. Komt hij te dichtbij? Spreek dan luid en maak gebaren. Voer hem niet en loop hem niet achterna. Heb je een hond bij je? Hou die aan de lijn. Wat betreft de goudjakhals hoef je je geen zorgen te maken, die jaagt op kleine dieren, zoals bijvoorbeeld konijnen, hazen, reptielen en vogels. Ook eet hij bessen, fruit, eieren en afval. In principe valt hij geen mensen aan.

Dan nog de tijgermug

En dan is er nog de tijgermug. Dit jaar zijn in Nederland in acht gemeenten tijgermuggen gevonden. De tijgermug komt van oorsprong helemaal niet voor in Nederland. Oorspronkelijk komt het Aziatische insect uit Zuidoost-Azië. De mug is zwart-wit gestreept en ietwat kleiner dan een gewone steekmug. Door de opwarming van de aarde wordt ook Nederland steeds geschikter voor de tijgermug. Gelukkig is de kans dat tijgermuggen in Nederland virussen van infectieziekten overbrengen niet groot.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top