Alles over de watermeloen én heerlijke recepten

Het is zomer en als we het weerbericht mogen geloven is er  zomerweer op komst. Dat betekent lekker buiten leven en eten. We laten de stamppot voor wat het is en kiezen voor maaltijdsalades, spiesjes van de bbq, smoothies van zomerfruit en zelfgemaakte pizza. Wat ook zeker bij de zomer hoort is watermeloen. Je kunt de watermeloen tegenwoordig bijna het hele jaar door kopen, maar hij past toch het meest bij de zomer.

Veel mensen zien watermeloen als fruit omdat de vrucht zoet en sappig is, maar eigenlijk is watermeloen een groente. Hij is namelijk familie van de komkommer en de pompoen. Een watermeloen bestaat voor maar liefst 95% uit water. Gekoeld is watermeloen dan ook een heerlijke dorstlesser.

Een gezonde keuze

Hoewel een watermeloen dus vooral uit water bestaat, is de vrucht super gezond. Watermeloenen zijn rijk aan ijzer, kalium, bètacaroteen en vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor de weerstand en kan bijdragen aan een gezonde huid. Kalium heeft een bloeddrukverlagend effect. Bètacaroteen is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt de huid om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat goed is voor je haar en je ogen.

Watermeloen bewaren

Watermeloen bewaar je in de koelkast. Ook een aangesneden watermeloen zet je afgedekt met folie in de koelkast. Die is dan maximaal 3 dagen houdbaar. Je kunt watermeloen ook invriezen.

Watermeloen snijden

Snijd een plakje van de onderkant van de vrucht, zodat hij stevig staat. Daarna kun je ‘m eenvoudig schillen. Snijd dan de meloen in de lengte door de helft en leg met de platte kant op de snijplank. Nu kun je er makkelijk parten of plakken van snijden.

Watermeloen weetjes

  • Watermeloenen zaai je in april, je plant ze in mei en oogst ze in augustus
  • Een doorsnee watermeloen weegt 2,5 tot 5 kilo, maar er zijn exemplaren van wel 50 kilo
  • De watermeloen is een relatief ‘nieuwe’ vrucht in onze eetcultuur. Tot voor de Eerste Wereldoorlog at men ze hier nog niet. Pas daarna konden ze worden ingevoerd.
  • Er zijn vruchten te vinden mét zaden en zonder zaden, zogenaamde pitloze varianten
  • Wist je dat er ook watermeloenen bestaan met geel vruchtvlees, in plaats van rood?

Recepten

Een watermeloen zo opeten is al heerlijk, maar er zijn ook tal van lekkere gerechten waarin deze vrucht verwerkt zit. We delen graag een paar recepten met je!

Watermeloen pizza

Ingrediënten

  • 1 watermeloen
  • 3 kiwi’s
  • 2 nectarines
  • ½ citroen
  • 2 bananen
  • 150 g verse blauwe bessen

 

Snijd van de boven- en onderkant van de watermeloen 5 cm af. Zet de vrucht op een snijkant en snijd ’m overdwars in 4 ronde plakken van 3 cm dik. Leg elke plak op een groot bord of een schaal en snijd in 6 punten.

Schil de kiwi’s en snijd in dunne plakjes. Halveer de nectarines, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in partjes. Pers de halve citroen uit. Snijd de bananen in plakjes en besprenkel met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.

Leg op elke watermeloenpunt een plakje kiwi, een partje nectarine, een plakje banaan en een paar blauwe bessen. Je kunt er ook eerst Griekse yoghurt of kwark op smeren.

Variatietip: Kun je een van de fruitsoorten op de meloenpizza niet vinden? Vervang ’m dan door fruit dat je lekker vindt en wel kan krijgen in de winkel.

Watermeloen-feta salade

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gram watermeloenen
  • ½ rode ui
  • 15 g verse munt
  • 70 g zwarte olijven zonder pit
  • 230 g feta

 

Snijd de watermeloen in blokjes van 2 cm. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de munt fijn. Snijd de olijven in plakjes en verbrokkel de feta. Doe alle ingrediënten samen in een kom en schud voorzichtig, tot alles goed is gemengd.

Carpaccio van watermeloen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 watermeloen (klein)
  • ½ citroen
  • 15 gram verse basilicum
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • 30 gram pijnboompitten
  • 50 gram rucola
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • staafmixer

 

Snijd de onderkant van de meloen, zodat je hem kunt neerzetten. Snijd de schil eraf. Halveer en snijd het vruchtvlees in zo dun mogelijke plakken. Leg de plakken op een grote, platte schaal.

Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Pureer met de staafmixer het basilicum, het citroensap, de olie en de balsamicoazijn tot een gladde dressing. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Verdeel ¾ van de dressing over de schaal met watermeloen. Dek af met folie en zet minimaal een half uur in de koelkast. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan 5 min. op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen op een bord.

Giet vlak voor het serveren het vocht van de meloen af van de schaal en veeg de rand schoon. Roer het vocht door de achtergehouden dressing. Meng de rucola met de dressing. Schaaf de Parmezaanse kaas.

Verdeel de rucola over de plakken watermeloen. Bestrooi met de citroenrasp, de pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Maal er nog wat extra peper over.

Bron: Allerhande, Gezondheidsnet, De tuin op tafel

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top