Ben je eerder onder invloed van alcohol als je ouder bent?

Wijntje bij het eten, bier tijdens het kijken van een sportwedstrijd. Het lijkt er allemaal bij te horen. Best gezellig natuurlijk, maar je voelt al snel de invloed ervan. Ligt dat aan de leeftijd?

Je hoort het wel om je heen. “Na twee glazen wijn sta ik al niet meer stevig op mijn benen, terwijl ik vroeger heel wat op kon.” Speelt de leeftijd daarbij een rol? Je, leeftijd speelt zeker een rol. Dat heeft met een aantal lichamelijke factoren te maken.

Laten we vooropstellen dat het er niet zozeer om gaat wát je drinkt, maar hoeveel pure alcohol er in je bloed terecht komt. Eerst komt een deel van die alcohol in je maag en darmen terecht. Heb je goed gegeten en zit je maag vol, dan gaat die opname trager. Daardoor stijgt het promillage minder snel. Het bekende ‘bodempje leggen’ dus. Heeft niets met de leeftijd te maken, maar met een goede maaltijd voordat je een drankje neemt.

Een tweede factor die meespeelt bij of je snel onder invloed raakt van alcohol is de hoeveelheid vocht in je lichaam. Hoe meer vocht, hoe meer de alcohol wordt verdund. Hier komen we wel ergens als het om de leeftijd gaat, want laten mensen op oudere leeftijd nou sowieso minder lichaamsvocht hebben. Hierdoor stijgt het alcoholpercentage in het bloed in rap tempo als je drinkt. Het negatieve effect van alcohol is daarmee veel groter dan op jonge leeftijd.

Nog een aspect dat op oudere leeftijd een rol speelt is de minder efficiënte werking van lever en nieren. De lever breekt alcohol af. Dat gebeurt op de volgende manier: de stofjes in alcohol worden in je lever omgezet tot giftige stofjes (die overigens ook zorgen voor de kater), en vervolgens worden ze verder afgebroken tot azijnzuur dat bestaat uit water en co2. Dat plas je dan uiteindelijk uit en adem je uit. Je lever doet er gemiddeld anderhalf uur over om al deze stappen te doorlopen na het drinken van één glas alcohol. Reken maar uit. Als je dan ook nog weet dat de lever dit op oudere leeftijd minder snel doet, dan kun ervan uitgaan dat het alcoholpercentage in vergelijking met toen je jonger was, gewoonweg langer in je lijf blijft zitten.

Vrouwen zijn sneller onder invloed dan mannen

Dan is er nog het aspect van de spiermassa. We weten allemaal dat die met de leeftijd afneemt. Zelfs als je aan een vorm van krachttraining doet, moet je er nog flink tegenaan om die spiermassa op peil te houden. Sowieso hebben vrouwen al minder spiermassa dan mannen. Hoe minder spiermassa je hebt, hoe meer je moet drinken om een effect te voelen. Ben je klein en heb je minder spiermassa dan heb je al snel een hoog percentage alcohol in je bloed. Vrouwen raken daarom sneller onder invloed bij dezelfde hoeveelheid alcohol dan mannen en zoals we al opmerkten wordt met de jaren de verwerking van alcohol voor zowel vrouwen als mannen lastiger. Komt nog bij dat de meeste mensen op oudere leeftijd meer vet in hun lijf hebben, en alcohol lost niet op in vet.

We zetten het nog even op een rij. De invloed van alcohol is afhankelijk van:

-Je leeftijd

-Hoe vaak en hoeveel je drinkt

-In welk tempo je drinkt

-Of je hebt gegeten

-Je lichaamsbouw (vrouw of man, spiermassa)

-Gezondheid (conditie van de lever, vetpercentage)

-Dna (bijvoorbeeld: Aziaten zijn sneller onder invloed dan Europeanen)

Regelmatige drinkers gaan boven de 55 jaar meer drinken

Je vraagt je nu misschien af of het nou zo erg is om alcohol te drinken. Eigenlijk weten we allemaal wel dat het niet goed is voor je algehele gezondheid. Een glaasje wijn is niet meteen een ramp, maar er wordt onder 55plusses best wel veel gedronken. Volgens een in 2017 gehouden onderzoek van het Trimbos Instituut, in opdracht van het ministerie van VWS, drinkt de groep mensen tussen de 55 en 70 jaar best stevig in vergelijking met jongvolwassenen. Die cijfers vallen in twee delen uiteen. Aan de ene kant gaan mensen van 55 jaar en ouder minder drinken, maar als ze al flink dronken, wordt dat boven de 55 jaar juist meer. Die laatste groep krikt de cijfers dus flink op.

Het deel van de 55plussers dat overmatig alcohol drinkt, denk dan aan meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen per week, ligt tussen de 6,7 procent en de 12,6 procent. Deze groep leeft behoorlijk ongezond. Ze roken en bewegen ook nauwelijks. Ze zijn vaker alleenstaand en hebben een relatief hoog inkomen. Matig gebruik van drank onder 55plussers komt onder 21,2 procent tot 24,0 procent voor. Zij drinken tussen de 8 en 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen per week. Ontspanning en eenzaamheid worden als redenen genoemd. Ook problemen zoals verlies van een dierbare, van werk of een lichamelijke ziekte spelen een rol. Vaak hebben deze 55plussers geen idee wat alcohol met ze doet en wat de norm is.

Houd het bij maximaal één glas alcohol per dag

Die norm luidt volgens het Voedingscentrum als volgt: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van één glas per dag heeft positieve (lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen) en negatieve gezondheidseffecten (verhoogt het de kans op borstkanker bij vrouwen). Meer alcohol drinken heeft alleen maar negatieve effecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid.

Bron: NPOkennis, Trimbos Instituut, Voedingscentrum

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top