close
  • dinsdag 27 juli
Zorg en Zekerheid

Ben jij al aan het afbetalen?

Ben jij al aan het afbetalen?

Volgende maand word ik 49. Nog lang geen 50 dus. Eigenlijk heb ik op deze website dan ook niks te zoeken. Zeg ik tegen iedereen die het horen wil. Maar diep vanbinnen voelt het anders. Diep in mijn hartje zie ik die magische vijftig naderen. En de aftakeling beginnen.

Met alle mooie dingen natuurlijk. Ik ken mezelf ondertussen wel een beetje. En maak me dus niet meer druk over wat alles en iedereen overal van vindt. Maar aan de andere kant merk ik dat mijn lijf wel over van alles en nog wat een mening heeft. Een feestje tot een uur of twee ‘s nachts? De volgende dag word ik getrakteerd op een mopperend hoofd met dikke wallen. Een (hard)loopje van zeven kilometer in plaats van de normale vijf? Piepende en zeurende knieën. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

De aftakeling heeft zich aangediend. Want mooier kan ik het niet maken. Evolutionair gezien hebben ik en mijn lijf geen functie meer. Ik heb me voortgeplant en drie prachtige kinderen voortgebracht. Waarvan de evolutie denkt dat die ook alweer kinderen hebben. En ik als oma de belangrijke zorgtaak voor mijn kleinkinderen heb volbracht. Om te zorgen voor zoveel mogelijk overlevend nageslacht. Dus ‘u bent bedankt’.  Het voortbestaan van de soort is gered.

Jammer dat die evolutie niet helemaal met de tijd meegaat. En niet weet dat mijn kinderen nog maar net aan de middelbare school zijn begonnen. En ik die ‘zorgtaak voor mijn kleinkinderen’ pas over een jaar of twintig voor mijn kiezen krijg. Als dat arme lijf helemaal met geen stok meer vooruit te krijgen is. Tom Poes verzin een list.

En die list heb ik gevonden. Helaas blijkt het geen Quick Fix te zijn. Maar een Masterplan met een open einde. Het is me ondertussen duidelijk geworden dat een gezonde leefstijl superbelangrijk is. Zeker na je vijftigste, maar liefst al iets eerder……. Deze magische vijftig is namelijk niet alleen geestelijk voor de meesten een behoorlijke dobber. Ook biochemisch is het een aanslag op je lijf.

Het heeft te maken met het personeelsbestand van onze biochemische fabriek. De fabriek die we lichaam noemen. Deze personeelsleden gaan namelijk rond onze vijftigste verjaardag met prepensioen. Ze werken nog wel een beetje hoor. Maar ze doen liefst niet meer de moeilijkste klussen. En ook niet elke dag. Dat betekent in vakjargon dat we een stuk meer moeite hebben met ‘regenereren’. Alle enzymsystemen worden trager, ons afweersysteem wordt minder actief, de celvernieuwing gaat langzamer en bepaalde onderdelen in ons lijf worden niet meer geleverd.

Geen wonder dat een avondje doorhalen stukken lastiger is geworden. En dat je een stevige boswandeling moet bekopen met een dikke knie. De snelheid waarmee dit allemaal gebeurt, hangt voor een heel klein beetje af van het genenpakket wat je hebt meegekregen van je ouders. Maar een vele malen grotere invloed heeft jouw leefstijl van de eerste vijftig jaar. Heb je op de pof geleefd? Dan ga je na je vijftigste afbetalen. Hoe bonter je het hebt gemaakt, hoe groter het bedrag.

Heb je er behoorlijk op los geleefd? Lekker gegeten en gedronken, niet teveel bewogen en het lekker ‘druk, druk, druk’ gehad? Tja, dan is de kans groot dat je de figuurlijke portemonnee flink moet trekken. En ik steek hierbij ruiterlijk de hand in eigen boezem.

Maar het mooie is dat ons lichaam ook heel erg vergevingsgezind is. Niet voor alles, maar je kunt het voor een heel groot deel nog goedmaken. Door je leven te beteren en eieren voor je geld te kiezen (in plaats van ‘roze koeken’ en ‘rode wijn’). Aan de bak dus met een gezondere leefstijl. Beter eten, slimmer bewegen, vaker ontspannen en genoeg slapen.

Alvast een paar tips:

Het bovenstaande zal je vast niet heel nieuw in de oren klinken (als je het na je vijftigste überhaupt nog hoort). In de DOE-MODUS komen is een heel ander ding. Dit vraagt commitment. En een beetje geduld, volharding en vertrouwen. Maar als je ervoor gaat, levert het je superveel op. En moet je nog steeds een beetje afbetalen. Maar stukken minder dan de eerder gepresenteerde rekening. Mind my words.

Wil je energieker, gezonder en slanker worden? Geen idee waar je moet beginnen? Kun je wel wat hulp gebruiken om hierin de eerste stappen te zetten? Vraag een gratis inspiratiegesprek aan. We gaan samen bekijken hoe dit ook voor jou werkelijkheid kan worden. Ik hoop je snel te spreken. Wil je nog meer tips en recepten? Volg me op Facebook en Instagram. Of vraag mijn gratis recepten e-book aan.

Willieanne van der Heijden coacht 40+ vrouwen die hun eetstijl een gezonde boost willen geven. Zonder poespas of rare fratsen. Gewoon gezond genieten. Haar manier van werken? De basis is gebaseerd op wetenschap. Dit wordt aangevuld met ruime eigen ervaring. En afgemaakt met een flinke scheut gezond boerenverstand.

Meer informatie: www.tijdvoorpauze.nl

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook