Daarom ga je dit voorjaar naar Rome en neem je muntgeld mee

Wie Rome wil bezoeken, keert er zeker weer een keer terug. Daar moet je wel wat voor doen; namelijk een bezoek brengen aan één van de beroemdste fonteinen ter wereld en daar een muntje in gooien. Ga dit voorjaar nog en geniet van La Dolce Vita.

Urbi et orbi. Gelovigen weten het, maar ook niet gelovigen kennen deze woorden maar al te goed. Het is de traditionele zegen die de paus uitspreekt. Onder andere met Kerst en met Pasen. Dus binnenkort is het weer zover. Wat het betekent? ‘Voor de stad en voor de wereld’.

Met die stad wordt op dat moment Rome bedoeld. En wil je bij zo’n jaarlijks moment zijn, in april bijvoorbeeld, dan is een citytrip naar Rome  een must. Vooral in het voorjaar een goed moment om te doen. Naast het zien van de Paus op het Sint Pietersplein heeft Rome natuurlijk veel meer te bieden.

Voor nog zo’n bijzonder te beleven moment, gaan we naar een andere plek in Rome. Het is op het mooie plein Piazza de Trevi dat Sylvia (actrice Anita Ekberg) een fontein instapt. Daar omarmt ze het zoete leven als een heuse femme fatale in het vroege ochtendlicht. Ofwel; La Dolce Vita. Niet alleen Ekberg en Marcello Mastroianni werden beroemd met deze film, ook de Trevi Fontein wordt vooral met deze scène geassocieerd. Deze fontein heeft ons veel te vertellen. We nemen er tien met je door.

10 weetjes

Geld

Het is de fontein waar bakken geld in terecht komt, niet in de laatste plaats door die eerdergenoemde film aangezet (Three Coins in the Fountain, 1954). De gemeente Rome vist het er jaarlijks uit en spendeert het aan goede doelen. In 2016 ging het om 1,4 miljoen euro. Dan zijn er veel, heel veel mensen die er muntgeld in werpen. Waarom?

Gooien

Laten we eerst uitleggen hoé je het erin gooit, namelijk met je rug naar de fontein, de ogen dicht, denkend aan Rome en dan met je rechterhand over je linkerschouder een munt in de fontein werpen.

Mythe

Bij één muntje op deze manier in het water gooien keer je heus weer een keer terug naar Rome. Gooi je er twee in dan ga je absoluut je geliefde in deze stad vinden. Drie muntjes kan ook, maar dan neem je een risico. Het leidt ofwel tot een huwelijk of tot een scheiding. Schrale troost in dat laatste geval is dat je geld in ieder geval altijd aan een goed doel wordt besteed.

Drie

De fontein is een aantal jaren geleden volledig gerestaureerd en dat kostte ook een lieve duit: 2,2 miljoen euro. De fontein ligt overigens op een kruispunt van drie straten, oftewel tre vie, in het Italiaans. Dan begrijp je nu de naam.

Monden

De fontein is dertig meter hoog en twintig meter breed. Er stond eerder een kleiner exemplaar van de enorme fontein die het plein nu siert. In de vijftiende eeuwen werd deze vervangen, maar er stroomt nog altijd uit drie monden water de fontein in (eerder waren er drie bassins) en er stroomt maar liefst tachtig miljoen liter water doorheen.

Water

Het Romeinse aquaduct Aqua Virgo, dat in 19 voor Christus werd gebouwd, zorgt voor het water naar de fontein, en is aangelegd door Agrippa. Het verhaal gaat dat een jonge maagd (virgo) de naar water zoekende soldaten van Agrippa op een zuivere bron in de bergen wees. Het verhaal is afgebeeld op het rechter reliëf van de fontein. En iets verderop daarvan kun je zien hoe Agrippa aan zijn schoonvader Augustus vertelt hoe hij water naar de stad wil brengen.

Drinken

Dat water zou trouwens het meest zuivere water van Rome zijn. Zoet en zeer geliefd. Zelfs Michel Angelo zou vaatjes met water uit de Trevifontein in zijn huis hebben gehad. Anno 2019 is het verboden uit de fontein te drinken. Er is wel een klein fonteintje aan de rechterkant waar je een flesje kunt vullen of een slok kunt nemen.

Ontwerp

In 1732 is begonnen met de bouw van de fontein, jaren ervoor waren er al ontwerpen voor gemaakt, maar die werden niet goed gekeurd. De goedkeuring van het uiteindelijke ontwerp ging echter ook niet zonder slag of stoot. Een ontwerp van iemand uit Florence werd niet goedgekeurd door de Romeinen. Nummer twee op de lijst kwam wel uit de stad. Die moest het dan maar worden: Nicola Salvi. In 1762 werd de fontein ingewijd.

Oceanus

Wat je ziet is Oceanus, de riviergod, die uit het water oprijst. Hij staat op een enorme schelp die wordt getrokken door twee paarden. Paarden met vleugels. Een heel rustig paard en een onstuimig paard, als symbool voor het water in al haar verschijningsvormen. Het materiaal waarvan de fontein is gemaakt is travertijn.

Mastroianni

Even terug naar het begin, naar de film La Dolce Vita. Toen acteur Marcello Mastroianni in 1996 overleed, werd de fontein in zwart gehuld. Dat was even indrukwekkend als de fontein zelf en de verdiensten van de acteur die mede bepalend is geweest voor die beroemde scène die plaats vond in de Trevi Fontein.

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top