close
  • donderdag 23 september
Algemeen

Daarom sta je zondagochtend vroeg op

Daarom sta je zondagochtend vroeg op

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Een televisieprogramma dat niet verdooft maar verdiept. Ze zijn schaars. De Verwondering is er zo eentje. 

Je moet er op zondag op tijd voor uit je bed, maar dan heb je ook wat. Televisieprogramma’s die je aan het denken zetten. Laten we eerlijk zijn; die zijn er niet zo veel. Meestal is het flink veel vermaak en entertainment, waar je juist niet bij na hoeft te denken. Ook lekker; maar wie regelmatig De Verwondering kijkt, weet dat er levensvragen voorbij komen waar je -op zondagochtend- even bij stil mag staan. 

In een Boshuisje

In een boshuisje bij Lage Vuursche worden gesprekken gevoerd. Het programma duurt maar een half uurtje. In die tijd probeert interviewster Annemiek Schrijver (53) samen met haar gast tot een kern te komen. Erachter te komen wat iemand drijft in het leven. Ondanks en soms ook wel dankzij vaak lastige levenservaringen. Altijd blijkt er een lichtpuntje, iets waarop iemand voort kan. En zie hier de levenslessen die de kijker krijgt. 

Met name over troost

Annemiek Schrijver ontving onder meer bekende Nederlanders als theatermaakster Adelheid Roosen, schrijfster Nelleke Noordervliet en oud-politicus en schrijver Jan Terlouw, maar ook veel onbekendere Nederlanders. 

In een uitzending met schrijver Arthur Japin gaat het met name over ‘troost’. Japin vertelt met zijn werk zichtbaar te willen maken wat er in hem omgaat. In zijn jongere jaren vooral met muziek en schilderen. Later is dat het schrijven geworden. Juist daarmee wil hij iets voor anderen kunnen betekenen. Een naar eigen zeggen onliterair uitgangspunt, maar daardoor juist spannend om te horen hoe hij te werk gaat en waar deze koers in het leven vandaan komt. 

Een enkele keer religie

Annemiek Schrijver toont zich oprecht geïnteresseerd. Ze verwoordt en herhaalt en stelt de vervolgvraag. Zo komen we steeds verder in het verhaal, en in het leven van de geïnterviewde. 

Een enkele keer komt religie er aan te pas. Vaker dan soms misschien, maar niet iedereen vindt daar zijn heil en dat mag gezegd worden. Daarmee krijgt het niet zo’n typische zondagochtend toon. Het blijft een eerlijk programma. Ook al zien we vrij veel die brandende kaars op de achtergrond.

Na haar conservatoriumopleiding

Naast het tv programma is er het magazine De Verwondering waar Schrijver hoofdredacteur van is. Mensen ontmoeten en mensen interviewen zijn duidelijk haar passie. Terwijl ze niet journalistiek is opgeleid. Ze ging na haar conservatoriumopleiding werken als muziektherapeute en gaf muzieklessen aan mensen met een verstandelijke beperking en geriatrische patiënten. Ondertussen ging ze ook aan de slag bij Radio 4. Daarna maakte ze radio-documentaires en ging presenteren. Bij de Ikon stapte ze het televisiewerk binnen met onder meer Het Vermoeden, Bakkie Troost, Alziend Oog en De Nachtzoen. Ze schreef meerdere boeken, waarvan de meest recente: Van het Padje. 

Zondagochtend NPO 2, 8.30-9.00 uur. 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook