Depressie: geen ziekte, maar bezinning op de volgende levensfase

BLOG – Burn-out, depressieve gevoelens, angst en onzekerheid en het gevoel vast te zitten. Vaak gaan deze fases gepaard met fysieke symptomen zoals vermoeidheid, slecht slapen, hartkloppingen, pijnlijke gewrichten. De meest logische benadering is om met dergelijke klachten naar een huisarts te gaan, die mogelijk medicatie voorschrijft. Dit is een benadering van klachten vanuit het idee dat we ziek zijn. Maar wat als deze klachten en emoties horen bij de levensfase waarin we ons momenteel bevinden?

Elke fase gaat gepaard met fysieke, mentale en energetische ongemakken

De mens kent vele overgangsfasen in zijn leven, de belangrijkste die we kennen zijn bijvoorbeeld de puberteit en de menopauze. Maar we hebben er zoveel meer. We zijn ons er echter meestal niet van  bewust. Elke fase gaat gepaard met zijn eigen fysieke, mentale en energetische ongemakken. Soms heftig, soms heel mild.

Het doel van deze ‘ongemakken’ is dat we op de één of andere manier gedwongen worden stil te staan en ons dienen te bezinnen op ons huidige leven, te leren luisteren naar onze innerlijke stem. Wat is er aan de hand? In welke omstandigheden bevinden we ons thans. Gaat alles nog naar onze (oer)wens? Benutten we onze talenten ten volle, genieten we nog van wat we doen? Kortom, zitten we nog op ons goede pad? Of is het tijd voor verandering?

We bestempelen het dan ineens niet meer als ziekte

Als we op deze wijze kijken naar onze situatie, dan bestempelen we het ineens niet meer als ziekte, maar als een moment van reflectie, bewustwording en nieuwe kansen. Het opnieuw in kaart brengen van ons potentieel en het evalueren van het leven zoals we dat nu leiden.

Maar als je nu zo lang onder druk hebt gestaan, dat lichaam en geest zeggen: “ik kap ermee”. Dan ga je over in een soort van overlevingsmodus en wordt de weg naar herstel bemoeilijkt. Deskundige ondersteuning is dan vaak nodig.

Als het alleen niet lukt, zoek professionele hulp 

Zowel zelfhulp als professionele hulp kunnen effectief zijn. Is jouw depressie echter van zodanige aard dat je het gevoel hebt erin te verdrinken? Zoek dan, naast je maatje, professionele hulp. Dit kan via de huisarts en/of via alternatieve therapieën. De huisarts kan doorverwijzen naar psychologische hulp, en zal misschien medicatie voorschrijven.

Kijk daarbij waar jouw gevoel naar uit gaat. Behandeling door reguliere zorg, al dan niet met medicatie kan voor jou passend zijn. Ik kom echter vaak tegen dat cliënten dit niet voldoende vinden, vooral gezien de korte duur die een consult of sessie duurt. Klachten als zich niet gehoord voelen, of het gevoel niet serieus te worden genomen komen hoor ik vaak. Dat is jammer. Huisartsen, psychologen en andere reguliere professionals zijn vaak gebonden aan tijd en bepaalde protocollen, waardoor de cliënt niet optimaal aan zijn of haar trekken komt. Dan kunnen alternatieve therapieën vaak een prachtige aanvulling zijn. Er zijn vele manieren die ondersteunend en helend kunnen werken als aanvulling op de reguliere zorg. Dit zou bijvoorbeeld een individuele therapie kunnen zijn of een groepstherapie. Bij individuele therapie zijn alleen de cliënt en therapeut/behandelaar aanwezig tijdens de therapie sessies. De cliënt kan wel opdrachten krijgen om in het dagelijks leven toe te passen in de omgang met anderen, maar de therapie sessies zelf vinden één op één plaats. 

Het is belangrijk dat je jezelf vertrouwd voelt met de hulpverlener

Groepstherapie betekent feitelijk therapie in groepsverband. Groepstherapie kenmerkt zich door contact met andere cliënten tijdens de therapie-sessies centraal te stellen. De interactie tussen de groepsleden is doorgaans de reden om voor groepstherapie te kiezen. Het groepsverband kan het therapeutisch proces in gang zetten, versnellen of ondersteunen. In groepstherapie kan men bijvoorbeeld steun vinden in de ervaringen van andere groepsleden, of kan men profiteren van de veiligheid van de groep om sociale situaties te oefenen die men in het dagelijks leven nog niet durft aan te gaan. Ook hier staat ‘verbinding’ weer centraal.

Je kunt het internet raadplegen om voor jou een geschikte therapie te zoeken. Check altijd wel of het gaat om een geschoolde, geregistreerde hulpverlener. Belangrijk is het gesprek met deze hulpverlener. Het is zeer belangrijk dat je jezelf vertrouwd voelt met deze persoon, en dat je vanuit je gevoel achter de geboden therapie kunt staan. Het moet zogezegd, volledig bij jouw persoonlijkheid passen. Op deze wijze haal je het meest uit de therapie.

Hoe zit het dan met medicatie? 

Dit is vaak een punt van discussie, met name tussen de reguliere en alternatieve zorg. De tendens laat zien dat de laatste jaren erg veel en gemakkelijk vanuit de reguliere zorg medicatie wordt voorgeschreven als men zich in een sombere stemming bevindt. Dit is dan ook vaak het enige wat er gebeurt, eventueel met aanvulling van een aantal sessies bij een hulpverlener. De anti-depressiva zijn zeker niet geschikt voor iedereen en werken niet bij elke depressie. Ze kunnen bijwerkingen veroorzaken die de emoties afvlakken, de spijsvertering beïnvloeden, en creëren een zekere afhankelijkheid. Men is bang om te stoppen omdat het nare gevoel dan weer terug komt. Medicatie is een symptoombestrijding.

Maar, als we nu de eerste alinea’s nog eens lezen, en we anders kunnen kijken naar de situatie waar we nu inzitten? Dat onze geest en ons lichaam aangeven dat het zo niet langer kan? Als we daar nu eens naar luisteren? En misschien mee aan het werk gaan? Stel dat we ons hier van bewust zouden worden?

Niet dat de situatie op zich dan gemakkelijker is, maar door er op een andere wijze naar te kijken, zul je het ook anders gaan ervaren. Daar kan met name de alternatieve zorg een belangrijke bijdrage bieden. Door vanuit een holistische benadering te kijken naar jouw situatie, kun je oorzaken achterhalen, inzichten krijgen die bijdragen aan jouw ‘herstel’. Tussen aanhalingstekens, want depressie, angst, onzekerheid, burn out, enzovoort zijn dan ineens geen ziekte meer, maar hebben alles te maken met een drang naar verandering, bezinning op de volgende levensfase, hoe en wat die dan ook zijn mag. 

Medicatie kan soms noodzakelijk zijn

Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen reguliere zorg en medicatie. Sterker nog, ik heb in mijn (alternatieve) praktijk meerdere malen terugverwezen naar huisarts of specialist. Medicatie kan in sommige heftige gevallen echt noodzakelijk zijn. Tijdelijk, want daarnaast moet het accent gelegd worden op de mens die de verandering gaat doormaken. Dit vergt tijd, aandacht, compassie, empathie en zuivere intentie van de hulpverlener, zodat er een nieuw fundament kan ontstaan van waaruit de mens zichzelf helen kan.

Romidah biedt begeleiding, individueel en in groepsverband, aan vrouwen van middelbare leeftijd die in een burn-out zijn beland en/of te kampen hebben met depressie-, stress- en angstklachten en daardoor ervaren dat ze compleet vastzitten op hun levensweg. Haar passie is om vrouwen te laten inzien dat de crisis een kans geeft om een ander en beter leven te creëren en dat dergelijke klachten niet als ziekte beschouwd moeten worden maar behoren bij een verandering van levensfase. “Ik wil vrouwen ondersteunen om zodat zij van daaruit de juiste keuzes voor zichzelf kunnen maken hoe hun leven na hun 50e in te vullen.”

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top