close
  • donderdag 23 september
Kunst en Cultuur Vrije tijd

Deze zomer wandelen? Lees eerst Het Zoutpad van Raynor Winn

Deze zomer wandelen? Lees eerst Het Zoutpad van Raynor Winn

Ze ziet eruit als een doorsnee Engelse huisvrouw, met dat verschil dat ze louter outdoor-kleding lijkt te dragen en ‘per ongeluk’ een bestseller schreef. Het is een verhaal over een voettocht langs de Engelse zuidkust, samen met haar doodzieke man. Vooral ook een verhaal over alles verliezen en toch de kracht vinden om door te gaan.

Ze is inmiddels 57 jaar, succesvol schrijfster en nog altijd langeafstandswandelaar. In 2013 was wandelen het enige wat haar en haar man Moth nog restten toen ze door een speculatiefout, alles kwijtraakten. Hun geld, hun boerderij en hun inkomsten uit hun B&B. Tot overmaat van ramp blijkt ook Moth nog eens terminaal ziek. Je gelooft gewoon niet dat al deze rampspoed één persoon tegelijkertijd kan overkomen, maar toch is het de realiteit.

In het boek lees je over de dagelijkse voettocht, de confrontatie met de ruige natuur en de keuzes die het echtpaar maakt, die soms alleen maar gaan over of ze nog een paar pond hebben om een zak friet te kopen die ze vervolgens delen. Tijdens de duizend kilometer die ze over het South West Coast Path wandelen, maakt Raynor aantekeningen in een steeds smoezeliger wordend routeboekje. Na de reis begint ze aan de hand van haar aantekeningen te schrijven om deze herinneringen vast te houden vooral voor haar man die vanwege zijn aandoening steeds meer van zijn geheugen kwijtraakt. Het is haar dochter die haar aanspoort het manuscript naar een uitgever te sturen.

Wat rest er nog als je alles kwijt bent

Wie van wandelen houdt, en wie doet dat tegenwoordig niet, kan zijn of haar hart ophalen aan dit boek. Maar dat is lang niet alles. Misschien is dat wel het meest ondergeschikte aan het boek, behalve dat Moth mogelijk dankzij deze fysieke inspanning zijn lijf in conditie heeft gehouden en nog altijd in leven is. Het gaat echter veel meer over wat er nog rest als je alles kwijt bent. Als je als zwerver moet rondkomen van nog geen vijftig pond per week en slechts een tentje hebt om in te slapen. Wie word je dan en hoe reageren anderen op jou? Waar houd je je nog aan vast en hoe kun je door? De liefde voor de natuur blijkt daar een enorme rol in te spelen. De liefde voor elkaar ook.

Inmiddels heeft Het Zoutpad een succesvol vervolg gekregen, De Wilde Stilte, en is Winn aan een derde boek bezig. Het Zoutpad, waar Winn een reeks prijzen voor in ontvangst mocht nemen, wordt dit jaar verfilmd.

Het Zoutpad, Uitgever Balans, vertaald door Annemie de Vries.

Foto Raynor Winn: Door Theroadislong – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83040840

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook