Een tas vertelt een verhaal

Een tas is niet zomaar een gebruiksvoorwerp. Deze moet niet alleen passen bij een outfit en functioneel zijn, maar vertelt ook een verhaal. De tas door de eeuwen heen, is een prachtig stuk geschiedenis. Er is zelfs een tassenmuseum in Nederland.

De handtas blijkt een van de meest vrouwelijke accessoires in de mode te zijn en bergt een schat aan informatie. Of het nu gaat om een klassieke handtas of een sportiever exemplaar. De tas vertelt een verhaal over de draagster ervan. Niet alleen om de persoonlijke inhoud, maar zeker ook om de vormgeving en het gebruik ervan. Dat moet Hendrikje Ivo gevoeld hebben toen ze die ene bijzondere tas aantrof op een willekeurige markt. Hier in het kort het verhaal van een tas die leidde tot een heus museum.

Verzamelaar

Een verzameling begint altijd met één exemplaar. Op het moment zelf is de verzamelaar zich mogelijk nog niet bewust van de vele exemplaren die daarna nog volgen. Dat overkwam ook Hendrikje Ivo.

Ze kon er wat van, van verzamelen. Antiek en snuisterijen. Ze was er gek op. Met haar man Ivo struinde ze markten af in binnen- en buitenland. Tot dat ene moment dat ze in een klein Engels dorpje een opvallende tas aantroffen. Ze hadden er een goed oog voor want de tas bleek een bijzonder exemplaar uit 1820. Een zogenoemde schildpadtas met ingelegd parelmoer.

Hun hart ging sneller kloppen

De tas kreeg een prominente plek in hun huis, maar daarmee was de kous nog niet af. Ze waren er helemaal door gegrepen en bij iedere tas die ze aantroffen op markten ging hun hart sneller kloppen. Iedere tas heeft immers een verhaal. Geeft een tijdsbeeld weer, vertelt iets over de mode, de eigenaar of eigenaresse.

De verzameling nam al snel vaart en ze besloten in hun eigen huis in Amstelveen een klein museum in te richten. Hun dochter, die kunsthistorica is, gaf het museum inhoudelijk verder vorm en het werd een heus serieus museum. Met steeds meer bezoekers.

Aan de Herengracht in Amsterdam

Na tien jaar bleek de huis te klein voor die enorme hoeveelheid tassen en dankzij een schenking kon het museum in 2007 verhuizen naar een prachtig 17e eeuws historische pand aan de Herengracht in Amsterdam. Het werd gerestaureerd en schitterend ingericht en maakt nu deel uit van UNESCO werelderfgoed grachtengordel. De tassen komen er helemaal tot hun recht.

Het museum is elke dag van 10 tot 17 uur open. Herengracht 573. Entree is 13 euro. Met een museumkaart is het gratis. Je kunt er bovendien heerlijk koffie drinken of lunchen.

Foto: tassenmuseum

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top