Foto van de maand: Gea fotografeert de Melkweg

Een witte baan te midden van miljoenen sterren, het is een adembenemend gezicht. Afgelopen zomer zag ik de Melkweg voor het eerst tijdens mijn vakantie in Denemarken en ik wilde alleen maar blijven kijken. Alleen al het idee dat wij niet meer dan een fractie zijn van een veel groter geheel is fascinerend. En dat realiseer je heel goed als je naar die sprookjesachtige hemel staat te staren. 50+ Fotografe Gea beleefde dezelfde ervaring, alleen dan in Engeland. En zij had natuurlijk haar fotocamera mee.

De Melkweg is megagroot en bevat een enorme verzameling sterren, waaronder onze zon. Als je vanaf onze aarde uitzoomt op een groter oppervlak, dan kom je bij ons zonnestelsel. Dat bevat in totaal acht planeten, waaronder de aarde. Als je vanaf daar nog verder uitzoomt, dan kom je bij de Melkweg. Daar is ons zonnestelsel slechts één van de vele stipjes. In totaal zitten er naast de aarde wel zo’n tien miljard planeten in. Verder bestaat de Melkweg uit sterren, manen, kometen, gruis en gas. De Melkweg is spiraalvormig en heeft een soort armen rond een kern van sterren. Van opzij bekeken lijkt het echter een platte schijf. Ergens in die schijf wonen wij.

De sterren draaien rond het middelpunt van de Melkweg. Onze zon, en dus ook de aarde, doet er 250 miljoen jaar over om één omloop te volbrengen. Die periode noem je een galactisch jaar. Toen de aarde zich de laatste keer op precies dezelfde positie in de Melkweg bevond als vandaag, leefden er nog dinosaurussen op onze planeet en was er van de mens nog lang geen sprake. Gek idee hè?

Om een indruk te geven van de grootte van de Melkweg: de doorsnede is ongeveer 960.000.000 kilometer, terwijl de doorsnede van onze aarde ongeveer 12.7000 kilometer is. De naam Melkweg komt van het Griekse woord γαλαξίας – galaxias en dat is weer afgeleid van het Griekse woord voor melk γάλα. De Griekse mythologie kent prachtige verhalen en ook hier is een mythe over.

Volgens het verhaal zou de god Zeus baby Herakles aan zijn vrouw Hera hebben gegeven om te zogen. Toen Hera besefte dat de baby niet haar eigen kind was, maar het zoveelste kind dat haar brave echtgenoot bij een andere vrouw had verwekt, duwde ze het verontwaardigd van zich af. De daarbij gemorste melk vormde de Melkweg.

Even een klein zijstapje tussendoor: bijna iedereen denkt dat de candybar Milky Way genoemd is naar de Melkweg. De Europese blauwe verpakking met sterren geeft ook die indruk, maar eigenlijk is de chocola vernoemd naar de niet te versmaden Milky Way Malted Milkshake. Heb je nu spontaan zin om die te maken, klik dan straks even hier.

Er zijn veel ideeën over hoe de Melkweg is ontstaan, maar de theorie met de meeste aanhangers is dat hemel en aarde ongeveer 14 miljard jaar geleden ontstaan zijn door de Big Bang, oftewel de oerknal. De Melkweg is niet het enige sterrenstelsel in het universum. Het dichtstbijzijnde buurstelsel heet Andromeda en is nog groter. Het is wel een verre buur, want we zijn 2,3 miljoen lichtjaar van Andromeda verwijderd. Ik las ergens dat de Andromeda en de Melkweg met een snelheid van ruim 400.000 kilometer per uur op elkaar af komen. Een botsing tussen de twee sterrenstelsels schijnt onvermijdelijk, hoewel we ons daar nog geen zorgen over hoeven te maken. Dat duurt nog miljarden jaren. Waarschijnlijk zullen de twee stelsels dan langzaam samensmelten.

Als het ’s nachts echt donker is, kun je de Melkweg soms zien als een band vol licht die over de hemel loopt. Helaas is het in ons land door lichtvervuiling op veel plekken nooit helemaal donker. Ik had de Melkweg dan ook nog nooit (bewust) gezien. Maar dit jaar, op de allerlaatste avond in Denemarken, werden we getrakteerd op een prachtige sterrenhemel mét Melkweg. Echt fantastisch om te zien! En toen verzuchtte ik “Waar is Gea als je haar nodig hebt”. Gea heeft namelijk afgelopen zomer in Engeland een workshop Melkweg fotografie gevolgd. En dat was een geweldige ervaring.

“Mijn vakantie naar Cornwall was al geregeld toen ik op Instagram een waanzinnige, in Cornwall gemaakte, foto voorbij zag komen van de Melkweg. Toen er ook nog een kleinschalige workshop werd aangeboden, kon ik niet anders dan boeken. Vorig jaar hoopte ik in Helgoland de Melkweg te kunnen fotograferen, maar toen was het helaas iedere nacht zwaarbewolkt. Daarna had ik mijn hoop op Terschelling gevestigd, maar net tijdens de zomervakantie was mijn camera in reparatie.

Ik zag mijn kans dus schoon en heb meteen contact gezocht met de fotograaf in Cornwall. Ik wist dat je de Melkweg het best ziet wanneer er geen maan is, zodat het maanlicht de sterren niet overstraalt. Dus begin augustus zou de perfecte tijd moeten zijn en dat was het ook. Het was die week in Engeland regenachtig, maar het weer klaarde net die dag op. In elk geval boven Marazion, waar de workshop plaatsvond. Een enorme mazzel, want een maand wachten op een volgende kans zat er niet in natuurlijk.

We waren met vier deelnemers, een lekker klein groepje. De fotograaf was een superfijne man die heel rustig en duidelijk kon uitleggen en die ons oprecht wilde helpen dé foto te maken die we voor ogen hadden. Hij had zich heel goed voorbereid en wist precies hoe laat je de Melkweg waar kon zien. Daarnaast had hij zich een beetje in onze camera’s verdiept, zodat hij snel een aantal instellingen kon veranderen waarmee we uit de voeten konden. En al die instellingen én tips over hoe we de foto’s konden bewerken kregen we ook nog eens op de mail. Gelukkig maar, want alles onthouden is wel een ding hè, als je bijna vijftig bent.

We hadden vooraf zeker een uur om vast wat te oefenen met de instellingen en het maken van proeffoto’s, voordat we over de natte zeebodem naar de perfecte plek liepen. Als we tevreden waren over de compositie van de foto moesten we steeds acht foto’s achter elkaar maken. Ik heb gefotografeerd met een sluitertijd van 15 en 20 seconden. Die acht foto’s moest je dan via de computer softwarematig over elkaar heen leggen. Omdat de aarde draait, staan de sterren op iedere foto net op een iets andere plek. Door de software goed te gebruiken hef je dat verschil op. Uiteraard zijn er ook hulpmiddelen te koop waardoor je camera tijdens het fotograferen meedraait, maar die hadden we geen van allen.

Tja, en dan het resultaat. Ik ben tijdens het fotograferen iets te eigenwijs geweest, waardoor ik de foto’s toch te donker had. Daarmee werd het bewerken moeilijker dan het had moeten zijn. Dus nee, ik ben niet 100% tevreden met het eindproduct. Maar ondanks dat ik nog een keer terug moet om een beter resultaat te krijgen, heb ik veel geleerd. En de beleving, die was geweldig! Het was zo gaaf, al die sterren boven je hoofd. Ik vergat echt af en toe te fotograferen. En dat gebeurt me niet heel vaak wanneer ik met de camera op pad ben.”

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top