Foto van de maand: het Woudagemaal onder stoom

50+ Fotografe Gea bezocht voor de eerste keer het Woudagemaal. Verrast vertelt ze: “Ik wist niet dat het zo indrukwekkend was. Na afloop dacht ik, daar moet ik nog een keer naar toe. Ik heb het bezoekerscentrum nog niet eens bekeken en ik wil nog meer foto’s maken!” Het Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. In 1920 opende koningin Wilhelmina het. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  De capaciteit van het gemaal is 4,2 miljoen liter per minuut.

‘Onder stoom’

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer was van 11 tot en met 17 maart 2019 ‘onder stoom’. Dat wil zeggen dat het het werk moest doen waarvoor het in 1920 is gebouwd: overtollig water vanuit Friesland in het IJsselmeer pompen. Helaas was er alleen bij het opstarten echt duidelijk zichtbare stoom; op de foto is maar een heel klein beetje te zien.

Woudagemaal

Hoe werkt het

Wanneer er echt teveel water is in Friesland, dan wordt dat zoveel mogelijk naar de boezems geleid als opslag voor zoet water. Maar als daar ook teveel water staat, dan wordt het water naar het gemaal gebracht, zodat het gemaal het water kan uitlaten op het IJsselmeer.

Tijdens het bezoek van Gea was het gemaal al twee dagen in actie. Er was veel regen gevallen en door de harde wind kon er maar beperkt op de Waddenzee worden gespuid. Dus werd het gemaal in werking gezet om het water af te voeren naar het IJsselmeer. “Wat een geweld! Toch liep alles letterlijk gesmeerd”, vertelt Gea.

Peilschaal

Kolen

Tot 1967 werkte het gemaal op steenkolen. Die werden dan per schip aangevoerd en per kruiwagen naar binnen gebracht. Tegenwoordig draaien de machines op zware stookolie. Er is een tijdje geleden geprobeerd over te gaan op bio-olie, maar dat was nog geen succes. Heel Lemmer rook naar de frituur.

De vier hoofdstroommachines uit de machinehal pompen het water naar het IJsselmeer. Deze stoommachines worden aangedreven voor oververhitte stoom (320 graden C), dat wordt gemaakt in de hogedruk stoomketels. Die stoom zie je niet meer.

Machines

 

 

Wielen

Droge voeten

Het gemaal komt minimaal twee keer per jaar in actie zodat de medewerkers ervaring op kunnen doen. En daarnaast natuurlijk wanneer het echt nodig is om droge voeten te houden in Friesland.

Laarzen

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top