Geen eten meer van voedselbank door liken van facebookpagina

Het liken van een pagina op Facebook heeft ervoor gezorgd dat minstens drie personen uit Voedselbank Noordoostpolder zijn gezet. Via een brief werd hen medegedeeld dat ze niet meer welkom zijn, omdat ze op het internet aangaven de stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ leuk te vinden. Die is pissig.

Sonja Thys uit Emmeloord krijgt al maanden haar boodschappen van de Voedselbank. Omdat de producten volgens haar regelmatig over datum zijn en ook het groente en fruit op het randje van rotten zitten, besluit ze naar andere mogelijkheden te kijken. Op Facebook stuit ze op de stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’.

Ze besluit de pagina te liken om te kijken of overstappen beter is. Contact met de stichting had ze niet. Als ze op vrijdag (vorige week) weer haar boodschappen haalt, krijgt ze bij binnenkomst van de Voedselbank koeltjes een envelop in handen: ze moet per direct de Voedselbank uit. ,,De Voedselbank heeft altijd zijn vriendjes, maar dat je naast mij staat en het niet persoonlijk zegt vind ik niet netjes”, reageert ze.

Stichting
Ze besluit aan te kloppen bij Patrick Eliveld, beheerder van de stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’. Die laat weten dat Thys niet de enige is. ,,Van drie personen weten wij dat zij uit de Voedselbank zijn gezet omdat ze ons leuk vinden op Facebook.”

Eliveld besluit opheldering te vragen bij de Voedselbank, maar wordt weggestuurd. ,,Wij willen de Voedselbank niet in de weg zitten, maar juist samenwerken. Twee organisaties die de allerarmsten ondersteunen zou positief moeten zijn, maar met Inge (Brinkhus, voorzitter van de Voedselbank, red.) valt niet te praten.” Hij is van plan om het gemeentebestuur bij de twist te betrekken en tot samenwerking te komen.

Volgens Eliveld kan zijn stichting de mensen opvangen die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor de Voedselbank. Brinkhus wil van een samenwerking niks weten. ,,Dit zijn allemaal oud-cliënten van de Voedselbank en dat is voor ons al reden genoeg om niet te willen samenwerken.” Volgens haar kreeg Thys wel degelijk boodschappen van de stichting. ,,Als je zoiets ziet verschijnen op Facebook, dan trek ik mijn conclusie. Dan weet ik genoeg.”

Veiligheid
Thys werd de Voedselbank uitgezet vanwege de veiligheid. ,,Stel je voor dat ze ziek wordt van het eten dat ze van die stichting krijgt, en dan ons aansprakelijk stelt”, legt Brinkhus uit. Dat Thys van de beslissing op de hoogte werd gebracht door middel van een envelop noemt Brinkhus ‘een beslissing van de directie’. Zij ontkent dat eten over de datum zou zijn. ,,Die verhalen doen altijd de ronde. Voedselveiligheid staat bij ons juist hoog in het vaandel”

Inmiddels krijgt Thys haar boodschappen wel via de stichting. Eliveld laat weten dat andere mensen ook welkom zijn. ,,We hebben 55 gezinnen en zitten eigenlijk vol, maar als mensen zonder pardon de Voedselbank worden uitgezet, dan moeten wij hen wel opvangen. Je kunt mensen niet laten verhongeren.”

Bron: AD.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top