close
  • donderdag 18 juli
Gezondheid en zorg

Gezondheidsinspectie roept bloeddrukmedicijnen terug

Gezondheidsinspectie roept bloeddrukmedicijnen terug

De gezondheidsinspectie gaat een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terugroepen. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Volgens de inspectie hebben maximaal 16.000 patiënten de mogelijk verontreinigde medicijnen gekregen. Ook in andere Europese landen is een terugroepactie in gang gezet. De gezondheidsinspectie riep eind vorig jaar vervuilde hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan terug. Toen werd ook de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen.

Irbesartan

De gezondheidsinspectie maakte verder bekend dat „enkele partijen” van het bloeddrukmiddel Irbesartan van de firma Focus Care Pharmaceuticals de kankerverwekkende stof NDEA bevatten. Deze medicijnen kwamen in 2017 op de markt, maar zijn al een hele poos niet meer verkrijgbaar in Nederland. De Telegraaf meldt dat deze medicijnen daarom niet meer kunnen worden teruggeroepen. In Irbesartanproducten die momenteel op de markt zijn in Nederland zijn  geen verontreinigingen aangetroffen.

Hierbij een overzicht om welke geneesmiddelen het gaat.

Meer informatie op: igj.nl.

Bron: Rijksoverheid, Telegraaf 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook