Grijze scheiders

Scheiden is − ongeacht de leeftijd − een pijnlijke en alles overhoop gooiende ervaring. Zorgen over geld, de kinderen, eenzaamheid en nog zo veel meer zijn onvermijdelijk en maken dat het niet altijd meevalt je waardig te gedragen. Als je onder de steeds groter wordende groep ‘grijze scheiders’ van 50 jaar en ouder valt, komen daar nog andere zorgen bij, zoals beginnende gezondheidsproble-men, de relatie met je volwassen kinderen of je kleinkinderen, voor het eerst van je leven alleen wonen, verstoorde pensioenvooruitzichten of bejaarde ouders die zorg nodig hebben. En dan hebben we het nog niet gehad over hoogoplopende juridische strijd, torenhoge advocaatkosten en depressie.

Het aantal 50-plussers dat uit elkaar gaat vóór de dood hen scheidt, is in de afgelopen 20 jaar verdubbeld. De gedachte dat een hogere levensverwachting leidt tot langere huwelijken staat haaks op de realiteit. Slechts 1 op de 5 huwelijken haalt ‘goud’. De overige 4 huwelijken eindigen door overlijden of scheiding. Tel daar bij op de samenwoners die uit elkaar gaan én degenen die wel getrouwd en uit elkaar zijn maar niet officieel gaan scheiden, de ‘scheiden light’-route. Inmid- dels betreft 25% and still counting van alle scheidingen mensen van boven de 50.

De kans dat je alleen verder moet gaan na je 50ste, door scheiding of door de dood van je partner, wordt steeds groter. Dan zul je het moeten doen met de financiële afspraken en opbrengsten die jullie ooit overeengekomen zijn met het oog op het ‘Zwitserleven gevoel’. En wat te denken van de volwassen kinderen en de kleinkinderen? Zij moeten niet gedwongen worden een keuze te maken voor één van de ouders of groot- ouders. Ook volwassen kinderen en kleinkinderen hebben recht op een liefde- volle relatie met beide ouders of opa en oma tot aan het natuurlijke eind van hun leven. Dat vraagt extra inspanningen van de grijze scheiders om de familie aan boord te houden.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top