‘Ik was op Lombok en maakte een aardbeving mee’

Dodental Lombok loopt op naar 347, meer dan 156.000 mensen dakloos. Totale chaos op Lombok, iedereen wil weg. Dat zijn heftige krantenkoppen. Bij mensen die ooit zelf een vakantie door hebben gebracht op Lombok roepen de berichten in de media meteen gevoelens op. Je zult maar op een vakantiebestemming zijn en een aardbeving meemaken. Wat moet je dan eigenlijk doen?

Lombok populair onder toeristen

De beving van zondagochtend (lokale tijd) 5 augustus was er eentje met een kracht van zeven op de schaal van Richter. Te voelen in delen van Bali en Java. Lombok is een populair eiland onder toeristen. Zelf was ik er op vakantie in 2012. Ook ik maakte destijds een aardbeving mee. Gelukkig niet zo’n zware, er vielen geen gewonden. Enkel beschadigde gebouwen.

Het was er eentje op de schaal van vijf. Toch schrok ik enorm. Ik verbleef samen met mijn familie in een resort waar van alles aan mankeerde. Geen schone kamers, personeel in vieze shirts, geen lekker eten, maar wel prachtige rijstvelden en dat maakte veel goed. Over het personeel maakten we vaak grapjes. Op de dag van de beving zaten we te eten in het restaurant. Het was avond. Plots zagen we het personeel in vliegende vaart rennen. Heel raar! Zij voelden de aardbeving blijkbaar sneller aankomen dan wij als toeristen. “Wegwezen!”, riepen ze.

Een nare droom

Dit is menens dacht ik. Het begon te trillen, mensen begonnen te schreeuwen en ik zette het op een lopen. Ik bleef maar doorrennen. Had geen idee wat ik moest doen. Heel even zag ik alles heen en weer gaan, inclusief een berg. Zo raar! Opeens beland je in een soort van nare droom. Achteraf gezien viel het heel erg mee, maar de blinde paniek zal ik nooit vergeten. Het personeel kwam naar ons toe en legde uit dat het wel vaker gebeurde, maar dat het soms helemaal misgaat. Zoals nu in 2018.

Hebben ze nog een huis? Leven ze nog?

Hoe zou het met ze zijn? Leven ze nog? Hebben ze nog een huis? Door de bevingen zijn hele dorpen verwoest en slapen mensen op straat. Niet alleen, omdat hun huis er niet meer staat, maar omdat ze zo’n grote angst hebben voor naschokken.

Wat moet je eigenlijk doen?

Zelf wist ik niet goed wat ik moest doen. Vandaar dit artikel. Geoloog Bernd Andeweg van de Vrije Universiteit van Amsterdam geeft op RTL nieuws aan dat je in principe buiten het veiligst bent, maar dat het niet altijd raadzaam is om naar buiten te rennen. Soms kan het best een poos duren voordat je buiten bent. Grote kans dat er ondertussen iets op je valt. Bovendien heb je buiten met rondvliegende materialen te maken. “Het slimst is om in een deuropening te staan, omdat je dan de minste kans hebt dat er iets op je hoofd valt”, vertelt de geoloog.

Zorg voor iets stevigs boven je hoofd

Blijf uit de buurt van grote kasten. Kasten kunnen verschuiven en omvallen. Zorg dat je iets stevigs boven je hoofd hebt wat de klap op kan vangen, zoals bijvoorbeeld een tafel of een bureau. Blijf uit de buurt van ramen. Zie je kans om in een kleine ruimte te schuilen, zoals een toilet of badkamer, verschuil je daar dan. Kleine ruimtes zijn stevig gebouwd. Grijp een deken of een jas en sla deze om je heen, zo bescherm je jezelf tegen rondvliegend glas.

Blijf uit de buurt van grote gebouwen

Ben je toevallig net buiten op straat, blijf dan zover mogelijk uit de buurt van grote gebouwen. De kans is groot op rondvliegend glas en steen. Zoek een open ruimte op. Is die er niet? Ga dan een stevig gebouw binnen en bescherm je hoofd met je jas of tas. Zit je in een tent, dan ben je redelijk veilig. Check wel of er grote objecten in de buurt staan of bomen. Rij je in de auto? Dan voelt het net alsof je een lekke band krijgt en de controle over het stuur verliest. Zet je alarmlichten aan en rij richting de berm. Wacht tot de beving over is en ga dan op zoek naar een plek om je auto te parkeren.

Let op de lokale bevolking

Mocht je ooit in de situatie komen, kijk dan goed naar de lokale bevolking. Wat doen zij? In mijn geval gaf het personeel aan dat buiten het meest veilig was. Geen grote gebouwen. Dus het meest veilig. Wie weet heb je iets aan de tips in dit artikel, onthoud in ieder geval goed: ren niet als een kip zonder kop rond. Probeer rustig te blijven!

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top