In de moestuin: appelsap persen, hoe gaat dat in zijn werk?

Vandaag schrijf ik mijn moestuinverhaal met naast mij een heerlijk glas appelsap uit eigen boomgaard. Het najaarszonnetje schijnt volop. Wat een heerlijkheid!

Recordoogst

Naast onze moestuin in Twijzel ligt er ook een boomgaard verscholen. In de herfst is het naast het moestuingebeuren, tijd voor de appels en peren. De oogst dit seizoen is groter dan ooit. Of het iets te maken heeft met de droge en warme zomer? Dat moet bijna wel. De takken van de appelboom bezweken afgelopen zomer bijna en de boom moest zelfs gestut worden. Twee jaar geleden waagde ik me voor het eerst aan het zelf appelsap persen. Niet alleen, maar samen met familie en vrienden een hele middag aan de klus met een kleine fruitpers. Gezellig en met een heel lekker eindresultaat.

Plukken en wegen

Vorig jaar was de oogst slecht vanwege de voorjaarsvorst. De fruitpers hoefde niet gebruikt te worden. Dit jaar is zelf persen vanwege de grote hoeveelheid appels geen optie. De oogst is zo groot dat je bij wijze van spreke voor de komende tien jaar appelmoes kan maken. Vandaar dat ik een expert bel. Die geeft aan dat hij over een pers beschikt waar 300 kilo fruit in geperst kan worden. Het is een vereiste dat de pers helemaal vol moet. Ik en mijn familie hoeven zich dus niet te vervelen. Plukken, wegen en flessen steriliseren! Een flinke operatie.

100 % eigen sap

Afgelopen weekend was het zover. Met een kar met zo’n 225 kilo appels en 75 kilo peren op weg naar de pers der persen. De peren doen we er  bij, omdat het resultaat anders te zuur kan worden. Het beste is om meerdere rassen appels en/of peren te gebruiken. Het ras wat de meeste appels dit jaar heeft opgeleverd is bij ons de Goudrenet. Als handappel best zuur, maar prima voor in de appelmoes of in een appeltaart.

Aangekomen bij de expert wordt het fruit in de grote pers gekieperd. Precies 300 kilo. Het fruit wordt gehakseld, koud geperst en daarna gepasteuriseerd. Vervolgens wordt het sap in glazen flessen afgevuld. Zonder toevoegingen, dus 100 % ons eigen sap. Het sap is ten minste twee jaar lang houdbaar. Dat is maar goed ook, want het resultaat is maar liefst 170 liter!

Hoe het smaakt?

 

Spannend is het proeven. Dat kan pas wanneer het sap helemaal is afgekoeld. Stel je voor dat het niet lekker is. De smaak is precies goed. Niet te zuur, niet te zoet. Onze missie om 100 % biologisch appel-perensap te maken uit onze eigen boomgaard is ruimschoots geslaagd.

Zelf proberen?

Heb je geen boomgaard, maar wil je toch zelf een glas eigen appelsap maken. Dat kan prima. Heb je een blender? Koop drie appels, snij deze in stukjes en blend het tot een lekkere sap. Je kan hierbij ook nog een citroen doen. Zoals ik eerder al vertelde is een mix van soorten het beste. Het sap uit de blender is een beetje schuimig en dikker als je normaal gesproken gewend bent van appelsap.

Beschik je over een sapcentrifuge? Dan kan je meteen 1 tot 2 kilo verwerken. Snij de appels in stukjes (de steeltjes en pitjes kun je laten zitten) en doe de stukjes door de sapcentrifuge. Zeef nog wel even het troebele sap door een schone theedoek. Laat het niet te lang in de koelkast staan, maar drink het zo snel mogelijk op. Voordat je het weet verschijnt er een groene waas op je lekkere appelsap!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel drieëntwintig.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top