close
  • woensdag 21 augustus
Buitenleven

Jacht op herten in Oostvaardersplassen verloopt te traag en wordt opgevoerd

Jacht op herten in Oostvaardersplassen verloopt te traag en wordt opgevoerd

Staatsbosbeheer gaat de jacht op de herten in de Oostvaardersplassen opvoeren, zo meldt de NOS. Sinds 10 december zijn er 134 edelherten afgeschoten. Volgens planning hadden dat er twintig per dag moeten zijn en dus vierhonderd in totaal.

Het plan was om voor 1 januari 1830 edelherten af te schieten. De natuur in het drukbevolkte gebied zou dan de gelegenheid krijgen om zich weer te herstellen, tenminste zo luidde het advies van commissie Geel over de kwestie. Nieuwe overbevolking, met als gevolg dat dieren in de winter sterven vanwege voedseltekort, zou dan worden voorkomen.

Dat is dus niet gelukt. In de periode van 10 december 2018 t/m 8 januari 2019 zijn in totaal 134 edelherten geschoten in de Oostvaardersplassen. Er zijn 112 dieren voor consumptie aangeleverd.

Aantal jagers verdubbeld

Om de achterstand in te lopen heeft Staatsbosbeheer laten weten op meerdere dagen en tijdstippen te gaan jagen. Eerst mocht er alleen geschoten worden op doordeweekse ochtenden, nu mag er ook in de weekenden en ‘s middags worden geschoten. Bovendien is sinds 1 januari het aantal jagers verdubbeld van acht naar zestien. Het jagen gaat door tot 1 april en later in het jaar van september tot en met december.

Het afschieten van de edelherten heeft vertraging opgelopen door diverse rechtszaken die waren aangespannen door actievoerders. Daarom startte Staatsbosbeheer pas 10 december in plaats van 1 september 2018.  Tevens is er een aantal dagen niet gejaagd vanwege werkzaamheden in het gebied. Ook het slechte weer heeft een rol gespeeld in het niet halen van de doelstelling.

Konikpaarden later weg

Niet alleen het aantal edelherten wordt teruggebracht, ook 160 konikpaarden moeten worden verhuist. Hiermee gaat Staatsbosbeheer aan het eind van de winter beginnen. De paarden worden overgebracht naar andere natuurgebieden. In de Oostvaardersplassen blijven 450 paarden over. De paarden moeten om dezelfde reden weg als de edelherten. Er lopen teveel grote grazers in het Europese vogelreservaat rond.

Bron: Staatsbosbeheer, NOS 

Foto: Wikipedia 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook