Mensen met zware beroepen moeten vervroegd met pensioen kunnen

Als je jarenlang als chauffeur hebt gewerkt, dan mag je spreken van een zwaar beroep. Veel ’s nachts onderweg, weken van huis en onregelmatige diensten. Het hakt erin. Dan ben je eerder aan pensioen toe. Maar kan dat wel?

Je bent werkzaam in de haven, het openbaar vervoer, als schoonmaker, politieman of chauffeur. Dan zou het voor jou mogelijk moeten zijn om eerder te stoppen met werken. Volgens FNV vice-voorzitter Tuur Elzinga is dat hard nodig en moet dat per sector worden georganiseerd.

Waarom? Omdat nachtdiensten draaien veel energie vraagt, omdat in sommige beroepsgroepen mensen al heel jong beginnen met werken en dan heb je het na al die jaren wel gehad, vaak vooral lichamelijk.

Het ontbreekt echter aan een landelijke regeling die zegt dat er na 45 jaar uit mag. Daarom moet er per sector worden besproken wat er nu al mogelijk is. Het maakt deel uit van het pensioenakkoord waar zoveel om te doen is.

Na 45 jaar in de zorg moet je eruit kunnen

Het zijn zware beroepen waarvan de impact op lijf en leden nogal wordt onderschat. In de zorg is er nu de regeling dat je na 45 jaren werken, met pensioen mag. In de bouw gelden ook al soortgelijke regels.

Volgens Elzinga moet dit doorgetrokken worden naar meerdere beroepsgroepen. Het heeft in de cao onderhandelingen prioriteit. Werkgevers kunnen het al gemakkelijker dan eerder inzetten omdat er geen boete meer betaald hoeft te worden als ze iemand eerder met pensioen sturen. Daar zitten wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat deze regeling maar voor vijf jaar geldig is vanaf 2021.

Per sector een regeling

Eigenlijk is het de wens van werkgevers en werknemers om op de lange termijn mensen die 45 jaar hebben gewerkt sowieso recht krijgen op AOW. Zolang dat nog niet landelijk geregeld is, moet er per sector een regeling worden gecreëerd die hier zoveel mogelijk aan tegemoet komt. Elzinga aan de Telegraaf: “Per cao bespreken we voor wie dat zou moeten gelden. In deze cao is dit de meest eerlijke manier. De mensen die het eerste aan het werk zijn gegaan in de zorg, mogen ook als eerst met pensioen. Bovendien volgt deze sector met deze constructie de lijn van het pensioenakkoord.”

Om überhaupt na 45 dienstjaren met pensioen te kunnen moet je als werknemer wel kunnen aantonen dat het inderdaad om 45 jaren gaat. Dat kan via arbeidscontracten of het pensioenfonds. Dat blijkt in sommige gevallen nog niet mee te vallen. Niet ieder arbeidsverleden is zo strak geregistreerd. Er wordt nog bestudeerd hoe er moet worden teruggerekend.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top