Minder Nederlanders reizen naar Turkije en Griekenland

De bestedingen van Nederlandse vakantiegangers in Turkije en Griekenland zijn in het eerste halfjaar sterk teruggelopen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Turkije en Griekenland werd in de laatste tien jaar zelfs niet meer zo weinig uitgegeven. Naar Griekenland en Turkije gingen de eerste zes maanden ook een stuk minder Nederlanders op vakantie, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Turkije gaat gebukt onder terroristische aanslagen en sinds kort ook door binnenlandse ongeregeldheden. De bestedingen daar zijn nu uitgekomen op 81 miljoen euro, wat neerkomt op een daling op jaarbasis van circa 40 procent. De Griekse kust kampt met de vluchtelingencrisis. Hier zakten de uitgaven naar 122 miljoen euro, van ruim 195 miljoen in de eerste helft vorig jaar.

Naar Zwitserland is het aantal reizigers niet afgenomen, maar vanwege de duurder geworden Zwitserse frank gingen vakantiegangers daar gemiddeld wel minder dagen heen.

Totale reisuitgaven
In andere landen gaven Nederlanders juist wat meer uit. Dit was bijvoorbeeld het geval in Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De toename van de bestedingen daar maakte de terugval in Turkije, Griekenland en Zwitserland bijna geheel goed. De totale reisuitgaven van Nederlanders in het buitenland waren in het eerste halfjaar wat lager dan een jaar eerder, namelijk 5,2 miljard in plaats van 5,3 miljard euro.

Duitsland blijft met afstand de belangrijkste reisbestemming. Bijna een kwart van alle buitenlandse reisbestedingen werd in Duitsland gedaan. Dat onze oosterbuur zo hoog scoort, komt onder meer doordat Nederlanders ook vaak op dagtochtjes gaan naar Duitsland. Ook wordt er veel over de grens geshopt.

Bron: AD.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top