close
  • maandag 27 mei
Culinair

Moestuin: een ode aan de Japanse Wijnbes 

Moestuin: een ode aan de Japanse Wijnbes 

Moestuinverhalen 15

In de zomer bakjes vol fruit plukken. Fantastisch is dat. Eén van mijn favorieten is de Japanse Wijnbes (Rubus phoenicolasius). De donkerrode vruchtjes zijn heerlijk! Kennen jullie de Japanse Wijnbes? Het is een prachtige verschijning binnen de bessenfamilie. De plant is rood gestekeld en familie van de braam. De besjes zelf lijken qua uiterlijk op een framboos. Omstreeks 1876 werd de Japanse Wijnbes in Frankrijk geïmporteerd vanuit het oosten van Azië. 

Heerlijke tuinsnoepjes 

Vanaf half juli tot en met augustus is het oogsttijd. Pluk je te vroeg dan zijn de besjes nog oranje en friszuur. Wacht je tot ze volrijp en donkerrood zijn en kleverig aanvoelen dan zijn ze lekker zoet van smaak. De besjes zijn lekker door de vla of yoghurt, maar je kunt ze bij het plukken ook meteen opeten, zoals mijn dochtertje dat doet. Zodra er aardbeien, blauwe bessen, frambozen of wijnbessen geoogst worden is Femke er als de kippen bij. De wijnbes is haar favoriete tuinsnoepje! 

Snoei de Japanse wijnbes in het najaar 

Onze Japanse Wijnbes staat er vanaf het begin van de moestuin. Afgelopen mei schreef ik in mijn blog dat we de bessenstruiken gingen verplaatsen, behalve de Japanse Wijnbes, die is blijven staan. Zonde om weg te halen. Hij staat prima in een hoekje van de moestuin en het gekke is: de vogels eten er niet van. Ideaal, geen gedoe met netten. 

Nog een voordeel is dat er nooit luizen op zitten. Dit is omdat de stam vol zit met stekelhaartjes. De struik is er wel eentje die gaat woekeren. Begeleid hem goed en snoei op tijd. Dat kan vanaf september. Snoei alle bruine scheuten onderaan weg en laat de groene scheuten zitten. Die begeleid je door op te binden. Het jaar daarop kan je er goed bij met het plukken. 

Niet in de winkel 

De vruchtjes van de Japanse Wijnbes zijn klein en het plukken gaat niet heel erg snel. Hierdoor zijn de bessen te duur voor de winkel. Daarom kan je deze bessen niet in de supermarkt vinden. Wel in de moestuin! Heb je overigens zelf geen moestuin, maar wel een plekje in je tuin voor een struik, dan is de Japanse Wijnbes zeker een aanrader. Het is een makkelijke plant en bovendien mooi. Ook is hij heel erg geschikt om aan een muur vast te maken. De plant is te koop in tuincentra, maar ken je iemand die een Japanse Wijnbes heeft dan is stekken een optie. Probeer het en oogst volgend jaar heerlijke besjes! 

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel veertien. 

Geschreven door: Hillie Weistra

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook