Trouwen in 2018

Nieuwe spelregels bij trouwen vanaf 2018

Wie na 2017 in het huwelijk treedt, doet dat niet meer in algehele gemeenschap van goederen, maar in een beperkte gemeenschap. Dat moet je maar net weten.

Broodnodig

Nu een op de twee à drie huwelijken in Nederland mislukt, is de nieuwe huwelijkswetgeving broodnodig, meent Lucienne van der Geld, directeur van de landelijke organisatie Netwerk Notarissen en docent notarieel recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

“Niemand trouwt om te scheiden, maar feit is dat steeds meer huwelijken stranden. En waar trouwen over romantiek gaat, gaat scheiden over geld. Een echtscheiding is al heftig genoeg; gedoe over geld zet de verhoudingen nog meer onder druk. Door de beperkte gemeenschap hoeft er minder gedeeld te worden bij echtscheiding.”

Hoe werkt dat? Als je 1 januari 2018 of later trouwt, komen je vermogen en andere bezittingen van voor het huwelijk niet meer in een gezamenlijke pot – de gemeenschap. Die blijven eigendom van jezelf. Dat geldt voor zaken als erfenissen en schenkingen, maar ook voor schulden. Niemand hoeft daardoor bijvoorbeeld nog op te draaien voor de studieschuld van zijn ex.

Bezittingen die een echtpaar tijdens zijn huwelijk verwerft, komen wel in de gemeenschappelijke pot en moeten na een scheiding eerlijk worden verdeeld. Van der Geld: ,,Wil je dat niet, dan moet je naar een notaris om huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen in een notariële akte. En als je toch in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen, moet je daarvoor vanaf volgend jaar ook naar de notaris.’’ Kosten: tussen de 600 en 1000 euro (excl. btw).

Waar trouwen over romantiek gaat, gaat scheiden over geld

De nieuwe wetgeving vraagt enige administratieve discipline van de aanstaande partners, zegt Van der Geld. “Het is verstandig voor het huwelijk goed vast te leggen welke bezittingen en schulden je allebei hebt. Dat hoeft niet per se bij een notaris, maar is wel aan te raden. Anders kunnen daar later bij een scheiding alsnog problemen over ontstaan. Want hoe bewijs je zoveel jaar later wat ooit van jou was?”

Toch verwacht Van der Geld niet dat veel aanstaande bruidsparen hun bezittingen en schulden vooraf in kaart brengen. “Mijn collega’s en ik communiceren er wel over, maar daarmee bereiken we alleen de mensen die toch al van plan waren op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Onder al die andere paren lijkt de nieuwe wetgeving amper te leven. De meeste mensen beseffen niet hoe ingrijpend de veranderingen zijn.”

Gemeenten

Maar wie gaat alle trouwlustige stellen op die nieuwe regels wijzen? De gemeente, zou je zeggen. Omdat aanstaande echtparen daar hun voorgenomen huwelijk moeten aanmelden en dat huwelijk vervolgens wordt voltrokken door de gemeentelijke ambtenaar van de burgerlijke stand.

Maar gek genoeg staan websites van gemeenten wel boordevol informatie over trouwen, maar verwijzingen naar de nieuwe huwelijkswetgeving ontbreken vooralsnog.

“We vertellen wel dat de wet verandert, maar voor inhoudelijke informatie verwijzen we naar de notaris”, zegt bijvoorbeeld Ruud Lutjenhuis van de gemeente Enschede. “In dit laatste kwartaal van 2017 geven we er gepaste aandacht aan”, laat woordvoerder René van den Nieuwenhof weten.

“Het is niet de taak van de gemeente om inhoudelijk voorlichting te geven over de nieuwe huwelijkswetgeving”, stelt Ronald Zijlstra, strategisch adviseur van de NVVB, de beroepsvereniging van ambtenaren van afdelingen Burgerzaken. Toch heeft de NVVB in zijn ledenblad een artikel van Lucienne van der Geld gepubliceerd over de veranderingen die de nieuwe huwelijkswetgeving met zich meebrengt. “Zodat áls er vragen komen, de balieambtenaar die wel juist kan beantwoorden.”

De beperkte gemeenschap van goederen biedt niet ieder aanstaand echtpaar soelaas. Zo trouwen Cintia de Groodt (36) en haar partner Ellen Verberkt (33) uit Purmerend op 18 augustus 2018 op uitgebreide huwelijkse voorwaarden, die ze laten opmaken bij de notaris. Daardoor blijven hun bezittingen en schulden gescheiden. “Dat doen we omdat Ellen een eigen zaak heeft”, zegt Cintia. “Dan loop ik geen financieel risico mocht het fout gaan met haar bedrijf. En als we ooit uit elkaar gaan, blijft Ellens zaak voor 100 procent van haar. Dat klinkt wellicht niet zo romantisch, maar geloof maar dat wij er met onze familie en vrienden een heel romantische dag van maken!”

Bron: AD.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top