Oceaanroeier Renate (52); De mooiste dingen gebeuren buiten je comfortzone

De redactie ging op zoek naar fitte vijftigers die een bijzondere sport beoefenen en echte doorzetters zijn. Oceaanroeier Renate maakt zich klaar om opnieuw een oceaan over te steken.

51 jaar was Renate de Backere toen ze in Zwolle een kroeg binnenging om er een paar uur later als oceaanroeier weer naar buiten te stappen. Het nieuwste teamlid van de Atlantic Dutchesses had nog negen maanden de tijd om zich voor te bereiden op de zwaarste roeiwedstrijd van de wereld; de Talisker Whisky Atlantic Challenge.

“Er kwam een droom uit waarvan ik niet wist dat ik hem had”

De in Friesland woonachtige Renate was altijd een fanatiek buitensportster geweest met een liefde voor de bergen en de watersport, maar dat ze uiteindelijk teamlid zou zijn van het eerste Nederlandse damesteam dat een oceaan overstak had ze zelf ook niet gepland. Het kwam, als het ware, gewoon op haar pad. “Ik roeide in Scheveningen op zee met een roeiteam, en een van die dames vertelde dat ze in een team van vier vrouwen de Atlantische oceaan over ging roeien. Dat vond ik ontzettend gaaf! Ik bezocht het team toen het aan het opbouwen was voor een beurs en toen ik de oceaanboot voor het eerst zag, gebeurde er iets in mij. Ik dacht direct ‘dat is iets voor mij’.” Toen haar Scheveningse teamgenootje uiteindelijk toch uit het project stapte, kwam er een plekje vrij. “Na dat gesprek in Zwolle werd ik aangenomen en stond mijn wereld volledig op zijn kop.”

De Talisker Whisky Atlantic Challenge

Je kunt je voorstellen dat een 5000 kilometer lange roeitocht nogal wat voorbereiding met zich meebrengt. Om ervoor te zorgen dat de oversteek zo veilig mogelijk is, stelt de organisatie dan ook nogal wat eisen aan de teams en teamleden. Zo moeten er allerlei trainingen gevolgd worden en moet het team een verplicht aantal uur met elkaar in de boot doorbrengen om elkaar en de boot te leren kennen. Door de wereldwijde pandemie was de voorbereiding een grote uitdaging. “Er moest ontzettend veel gebeuren; ’s nachts trainen, cursussen navigation, safety at sea, ehbo, een ocean rowing course, oefenen met het reddingsvlot, met de hand leren sturen en op de automatische piloot, er moesten sponsoren gevonden worden, en dat alles terwijl we de coronamaatregelen moesten naleven. Het was zeker niet makkelijk.”

Tegen een stootje kunnen

Op 12 december 2020 is het dan zover. Renate start samen met haar teamgenoten vanuit La Gomera aan de Atlantic Challenge. Tijdens de race houden ze een structuur aan waarbij er twee uur geroeid wordt gevolgd door twee uur rust, dan kan er gegeten, uitgerust of even geslapen worden. “Van tevoren kon ik me er nog niet echt een voorstelling van maken. Ik wist niet hoe het zou voelen om zo lang op zee te zijn. Maar ik wist wel dat ik mentaal tegen een stootje kan. Lange tijd heeft mijn lichaam niet kunnen doen wat ik wilde. Vanaf mijn vijfentwintigste ging ik ziekenhuis in en uit, moest ik meerdere operaties ondergaan aan mijn benen, waardoor ik lange tijd op krukken liep of zelfs in een rolstoel zat. Ook heb ik borstkanker gehad waarbij mijn lichaam uitgehold werd door de zware behandelingen. Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik nog beter heb leren omgaan met tegenslag. Op de oceaan heb ik er dan ook nooit echt doorheen gezeten als we letterlijk en figuurlijk wind tegen hadden. Ik wist dat alle ellende tijdelijk is. Het gaat een keer voorbij.”

Dankbaarheid en verwondering

“Het lichaam is zo ontzettend weerbaar. Het is wonderlijk wat je lijf eigenlijk allemaal aankan. Roeien is een sport waarbij je zoveel delen van je lichaam gebruikt. Het is hard werken, maar ik geniet daar zo van en ben dankbaar dat ik een lijf heb dat dit allemaal kan. Misschien juist doordat er een tijd is geweest dat het niet kon. De ervaring op de oceaan was prachtig. Het water nam telkens andere vormen aan, de luchten waren adembenemend mooi en de sterrenhemel zo groot dat je je heel nietig voelt. Hoe klein wij ook waren op die grote oceaan, wij waren één met het water en het voelde als thuis.”

43 dagen, 4 uur en 56 minuten

De dames van de Atlantic Dutchesses zijn ambitieus en hebben zichzelf als doel gesteld binnen 45 dagen de Atlantische oceaan over te steken. Na 5097 kilometer, 43 dagen, 4 uur en 56 minuten komen ze als eerste in het damesklassement binnen. Een enorme prestatie!

Oceaanwee

Nog geen twee jaar na de start van de Atlantic Challenge is Renate alweer druk bezig met de voorbereidingen van de volgende race. Ditmaal gaat ze, samen met Marieke le Duc, die ook haar teamgenoot was in de Atlantic Dutchesses, een duo race doen. Ze zijn de eerste Nederlandse vrouwen die twee oceanen over roeien. “Marieke kwam bij mij langs, we liepen samen langs het strand en keken uit over de zee. We hadden allebei last van ‘oceaanwee’, en spraken af dat als we weer zouden oceaanroeien dat we dit dan samen zouden doen. Dat werd de Pacific Challenge.”

Heart To Follow

Net als bij de Atlantic Challenge hebben Renate en Marieke er ook bij deze race voor gekozen een goed doel te omarmen; ze roeien namelijk, heel toepasselijk, voor het vrouwenhart. Onderzoek naar hartproblemen is met name gericht op het mannenhart. De diagnostiek en behandeling van hartproblemen voor vrouwen zouden toegespitst moeten zijn op het vrouwenhart omdat symptomen van hartklachten bij vrouwen nu vaak gemist worden en behandeling minder effectief blijkt. Onderzoekers van het UMC in Utrecht proberen hier oplossingen voor te bedenken en Renate en Marieke willen hier aandacht voor vragen met hun roeitocht. Dat is de reden dat ze als teamnaam ‘Heart To Follow’ gekozen hebben.

Sponsoren nodig

“We hebben net de nieuwe oceaanboot opgehaald en de eerste meters alweer gemaakt. We waren gelijk weer helemaal in ons element op het water en dolgelukkig. De komende maanden zijn we druk bezig met de verdere voorbereidingen en het zoeken van sponsoren. Zo zoeken we nog een sponsor voor het vervoer van de oceaanboot naar Californië en weer terug vanuit Hawaï.”

“Het moet schuren”

Dit keer is er gelukkig meer tijd voor de voorbereiding. De vrouwen starten 12 juni 2023 vanuit Monterey Bay in Californië waarna ze de oversteek maken naar Hawaï. Voor Renate betekent dit dat ze haar 54ste verjaardag op de oceaan zal vieren. “Dat zal een hele bijzondere verjaardag worden, al zal het vast niet meer zijn dan een ‘hieperdepiep hoera’ en dan weer verder roeien,” lacht Renate. Zelf denkt ze dat leeftijd weinig te maken heeft met wat je allemaal kunt bereiken. “Er zullen altijd mensen zijn die dit niet zouden kunnen, en dat is ook prima. Niet iedereen hoeft alles te kunnen. Maar de mooiste dingen gebeuren vaak wel als je uit je comfortzone stapt. Nieuwe dingen ontdekken en nieuwe kanten van jezelf leren kennen is niet leeftijdsgebonden. Het zit ook in de kleine dingen. Zoals een route nemen die je anders nooit neemt, nieuwe literatuur ontdekken of een film kiezen die je normaal gesproken niet zou kijken. Als ik dit avontuur niet was aangegaan had ik wel een andere uitdaging gezocht, dat weet ik zeker. Het moet een beetje schuren.”

Het avontuur van Renate en Marieke kun je volgen via hun website www.hearttofollow.nl via Facebook en Instagram. Wil je graag steunen als sponsor dan kan dat via de website of neem contact op via hearttofollowus@gmail.com

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top