Pubertijd; Trudie Kissen “Muziek sleepte mij door mijn akelige jeugd heen”

Foto’s uit privé collectie

De puberteit is voor veel pubers een woelige periode vol gierende hormonen, onzekerheden, eerste liefdes, botsen met ouders, rebels en impulsief gedrag of juist jarenlang een muurbloempje. In de rubriek Pubertijd blikken mensen terug op hun tienerjaren.

Trudie Kissen, 54 jaar en puber in de jaren ‘80

“Ik was een teruggetrokken en ingetogen puber. Op school werd ik gepest vanwege mijn kledingstijl. De kleding die ik aan had was vaak vierdehands en voor mij al door mijn zussen gedragen. Het was daardoor allang uit de mode, het model paste niet en het was verwassen en versleten. Andere kinderen hadden een mooie jeans met een leuk truitje erboven, maar ik had dat niet. Ik droeg dan bijvoorbeeld een bruine velours trui waar mijn ellebogen zowat doorheen kwamen. Kleding moest ik kopen van het beetje traktement (red. zakgeld) dat ik kreeg, maar daar moest ik ook eens in de twee weken van op stap, en in de pauze op de Mavo iets te drinken van kopen. Heel soms kon ik in de sale iets nieuws kopen. Ook noemden ze mij, omdat we thuis veel honden hadden en omdat mijn meisjesnaam Looijmans was, vaak ‘vlooimans’.”

Er was altijd ruzie bij ons thuis

“Thuis was het ook onveilig en niet fijn. In ons gezin werd niet gesproken, maar geschreeuwd, gescholden en geslagen. Ik had wel vriendinnen op school, maar daar sprak ik niet veel mee af en ik nodigde ze al helemaal niet uit bij mij thuis. In de eerste plaats omdat de spanning daar om te snijden was, maar ook omdat ik na school aan het werk moest. We hadden een hondenfokkerij, later werd dat een hondenpension, en omdat mijn vader altijd ziek was moesten wij als we thuis kwamen van school gelijk de hondenhokken schoonmaken. Daardoor werd ik heel vroeg zelfstandig en leerde ik hard te werken. Maar het werkte ook isolerend. Wij hadden thuis een zwembad. Dat was in die tijd heel luxe, al was het eigenlijk een betonnen bak gevuld met water die mijn broer had gemaakt. Maar daarom mocht ik niet mee met mijn vriendinnen naar het zwembad. Dit was immers gratis.”

Elvis was mijn held

“De enige plek waar ik me veilig en fijn voelde was op mijn eigen zolderkamertje. Dat was dan ook mijn toevluchtsoord. De wanden hing ik helemaal vol met posters van Elvis en Michael Jackson. Als er weer iets naars gebeurd was dan vloog ik naar mijn kamer waar ik dan direct een lp van Elvis op de platenspeler legde. Dan liet ik mijn tranen de vrije loop en was het na een poosje weer uit mijn systeem. Ik vond destijds ook herkenning bij Michael Jackson, die op zijn manier ook geen kind mocht zijn. Muziek sleepte mij echt door de moeilijke momenten heen.”

Alle kleuren van de regenboog

“Wat ik me ook nog goed kan herinneren is dat mijn zus mijn haar eens zou verven in zo’n mooie roodbruine kleur. Dat werd een enorme ramp, want mijn haar werd niet mahonie, maar knaloranje. Vreselijk vond ik dat! Ik heb in mijn puberteit ook allerlei verschillende kapsels gehad. Van heel kort tot heel lang, en van een bob naar een permanentje. En alle kleuren van de regenboog zijn wel voorbij gekomen. Dat experimenteren met haar is eigenlijk ook altijd gebleven. Nu heb ik alweer een paar jaar kort haar en een roze kuif.”

Ik heb geleerd om voor mezelf te kiezen

“Het pesten op school en mijn thuissituatie hebben veel invloed gehad op mijn puberteit. Ik veranderde in een stille, grijze muis en was ongelukkig. Op mijn zestiende ontmoette ik mijn huidige man en toen ik negentien was zijn we gaan samenwonen. En hoewel ik toen eindelijk een veilige plek had en rust vond, duurde het nog heel lang voor ik leerde dat ik me niet meer hoefde te verstoppen. Ik heb geleerd om te communiceren en om voor mezelf te kiezen, mijn grenzen aan te geven. Als ik terug kon gaan in de tijd om mezelf als puber een boodschap te geven, dan zou ik zeggen dat alles goed komt. En dat je van jezelf mag houden, ook als anderen je geen liefde geven. Geluk maak je zelf, en als je het geluk bij jezelf vindt, kun je overal gelukkig zijn. Ook zou ik mezelf willen vertellen dat het niet mijn schuld was. En dat ik nu vol in het leven sta. Niet meer als een grijs muisje, maar juist vol kleur. En elke dag dat doe waar mijn hart van gaat zingen; anderen helpen.”

 

Hoe zag jij eruit als puber? Had jij schoudervulling waardoor je twee keer zo breed leek? Getoupeerd haar? Wijde pijpen? Een hanenkam? Een oogverblindend fluorescerend trainingspak? Of zag je er heel anders uit? Wil jij ook graag met ons terugblikken op je puberteit in de rubriek Pubertijd? Stuur dan een e-mail met puberfoto’s en een recente foto naar marloesvandersingel@gmail.com en dan nemen we zsm contact met je op.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top