Wat is de mooiste film van Paul Verhoeven?

Filmregisseur Paul Verhoeven is deze week tachtig jaar geworden. Groot geworden dankzij veel films, maar vooral met Turks Fruit brak hij door. Eén van de best bezochte Nederlandse speelfilms. Soldaat van Oranje was een volgende klapper. 

Alhoewel hij eigenlijk wis- en natuurkunde had gestudeerd in Leiden, wilde hij filmregisseur worden. In 1969 vestigde hij zijn naam bij een breed publiek met de televisieserie Floris. In 1974 werd hij genomineerd voor een Oscar voor Turks Fruit, naar het boek van Jan Wolkers. 

Soldaat van Oranje

Erna volgden onder meer Keetje Tippel, Soldaat van Oranje en De Vierde Man. Met name de film Soldaat van Oranje zette Verhoeven in Amerika in de schijnwerpers. Halverwege de jaren tachtig vertrok Verhoeven naar Hollywood. 

Er volgden films als Robocop, en in de jaren negentig Total Recall en Basic Instinct. Daarna kwamen er veel films die financieel niet uit konden en niet de waardering van het grote publiek kregen. Maar met de Nederlandse film Zwartboek was hij terug. 

Film over Jezus, komt die er nog?

Volgens zijn biograaf Rob van Scheers behoort Verhoeven tot de generatie van Roman Polanski, Clint Eastwood en Woody Allen. Op Radio 1 zei Van Scheers: “allemaal filmers op leeftijd: die gaan door. Die willen nog iets toevoegen aan de wereld.” 

Verhoeven ontving in zijn leven veel prijzen voor verschillende films en oeuvreprijzen. Hij is ook ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De vraag is of zijn film over Jezus, waar hij veel interesse in heeft en een boek over schreef, er ooit nog zal komen. 

Nederlandse film naar hoger plan getild

Volgens Van Scheers, die Verhoeven al dertig jaar volgt, is de regisseur een hardwerkende man die in de jaren zeventig al een hekel had aan kunstzinnig ‘gedoe’ in de filmwereld. Hij onderscheidde zich doordat hij een bèta studie had gedaan. Volgens de biograaf heeft Verhoeven een bekende uitspraak: ‘Kom, vandaag gaan we iets filmen waar ze het nog jaren over gaan hebben’. Dat lijkt in veel gevallen gelukt, want in veel van zijn films zit wel een scène die niet onbesproken blijft. “Hij heeft de Nederlandse film naar een hoger plan getild,” meent Van Scheers. 

Bron: nporadio1

Foto’s: Wikipedia

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top