Wie krijgt de schuld van brugramp in Genua?

De ingestorte Morandi-brug in Genua in Italië, een groot menselijk drama. Er vielen tot nu toe 32 slachtoffers. Dat aantal kan nog oplopen. Er wordt nog steeds gezocht onder de puinhopen naar slachtoffers. Hoe kon zoiets nou gebeuren en wat heeft de familie Benetton ermee te maken?

Schuldvraag

Volgens de Italiaanse regering ligt de schuld bij wegbeheerder Atlantia/Autostrade per I’Italia. De minister van Buitenlandse Zaken, Matteo Salvini zegt het volgende: ‘”Zij hebben via tolheffingen miljarden euro’s verdiend. ‘Dat geld is niet gebruikt waarvoor het moest dienen: het onderhoud van de weg.”

Familie Benetton onder vuur

Dan nu de familie Benetton. Vooral bekend van de kleding en van de Formule 1. Hoe zit dat? De Atlantia-groep is het moederbedrijf van Autostrade per I’Italia. De familie Benetton bezit 30 procent van de aandelen van Atlantia. Hierdoor zijn ze de belangrijkste en grootste aandeelhouder. Vandaar dat ze nu de gebeten hond zijn. Op social media krijgt de familie er flink van langs en op twitter komen hashtags zoals: #UnitedDeathOfBenetton voorbij. Een verwijzing naar de veelbesproken reclamecampagnes in de jaren tachtig waarbij onderwerpen zoals racisme, seksisme en armoede veel aandacht van het modehuis kregen.

Italianen ontzettend boos

Volgens de Italianen is die tijd van maatschappelijke betrokkenheid nu wel voorbij. Door het drama met de brug hebben zij het gevoel dat hun tol gebruikt is voor reclamecampagnes in plaats van onderhoud aan de brug. De regering heeft aangekondigd wellicht niet meer verder te willen met Atlantia. Benetton liet weten dat als dit gebeurt zij recht hebben op een forse vergoeding. Minister Salvini vindt dat de familie beter zijn excuses aan kan aanbieden. Tot nu heeft alleen het moederbedrijf Atlantia gereageerd. Zij verwijt de regering dat zij zich nu al uitspreken over de schuldvraag, terwijl het onderzoek nog niet is afgerond.

Imago Benetton eerder ook al aangetast

Het is niet de eerste keer dat de familie Benetton in opspraak raakt. In 2013 stortte een textielfabriek in Bangladesh in waarbij 1.134 mensen omkwamen. Modehuis Benetton was de belangrijkste opdrachtgever. Na een hele lange tijd werd er 1 miljoen euro gestort in een steunfonds voor nabestaanden. Komt dus neer op 1.000 euro per slachtoffer. Men vond destijds dat ze veel eerder iets hadden moeten doen.

Niet uit te leggen

De gevolgen voor Benetton zijn groot. Het kost de familie in ieder geval miljoenen en wat blijft er over van het imago van het bekende kledingmerk? Dat is afwachten. Het wrange zit hem waarschijnlijk ook in het feit dat er plenty genoeg geld voor onderhoud moet zijn geweest. In het eerste halfjaar van 2018 maakte Atlantia een winst van 0,5 miljard euro. Het is gewoon niet uit te leggen aan de Italianen. En al helemaal niet aan de familie van de slachtoffers.

Foto Benetton winkel: CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3944182

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top