close
  • maandag 27 mei
Algemeen

Zo kun je rustig slapen en houd je muggen op afstand

Zo kun je rustig slapen en houd je muggen op afstand

Ze zijn er weer: muggen. Vooral met en na de warmte dansen ze in grote getale vrolijk rond. Wat je er aan kunt doen? Een beetje info en een aantal tips. 

Geur

Muggen komen op geur af en niet op licht. Dus lichaamsgeur of de geur van je adem. Klinkt niet zo fris, maar het is nu eenmaal een feit. Wil je weten hoe laat ze komen? Raadpleeg dan de muggenradar. Ja, bestaat echt. 

Jeuk

Er blijken bijna veertig muggengeslachten te bestaan en 135 ondergeslachten. In totaal 3200 soorten. Niet groter dan 15 mm. Alleen de vrouwtjes steken. Dat doen ze om bloed ofwel eiwit binnen te krijgen om eitjes te laten rijpen. Ze spuiten hun speeksel in je en zuigen je bloed op. Bij het opzuigen van dat bloed zorgt de mug ervoor dat ze een stof afscheidt die voorkomt dat het bloed gaat stollen. Allemaal eigenbelang dus. Maar wij krijgen er een allergische reactie door: jeuk! 

Water

Water… dat is een dingetje. Van een vijver tot stilstaand water in een bloempot of vogelvoerbakje. Muggen zijn er gek op, de larven komen uit aan de rand van het water, met de voorkeur voor stilstaand water. Houd bakken en potten watervrij en zorg dat de vijver bewoond wordt door dieren die muggen eten. Denk aan kikkertjes en salamanders. 

Hor

Laat horren voor de ramen maken of maak deze zelf. Soms zijn er goedkope varianten in de handel. Niet duurzaam, maar voor de komende paar weken een oplossing.

Klamboe

Hang een klamboe rond je bed.

Smeren

Het middel DEET kan helpen. Maar alleen op de plek waar je het smeert. Dan is het een kwestie van je er helemaal in onder dompelen. Mensen met allergie zijn er minder blij mee. Antimuggenspray is een andere variant. 

Huismiddel

Lavendel, pepermunt, mint, citroen… het houdt muggen enigszins op afstand. Altijd goed om er een huismiddeltje mee te maken. Eerder gaven we al een mooi zelfmaakidee, waar ook nog een kaarsje in kan branden. 

Kleding

Ga je ’s morgens of ’s avonds buiten wandelen draag dan een lange broek en shirt met lange mouwen. Ja, het is warm. Maar je voorkomt er beten mee. 

Wind

Een ventilator lijkt ook te werken. Daar houden muggen niet van, van een flinke luchtstroom. Ook niet van een airco trouwens. 

Slaan

Meppen. Gewoon ouderwets slaan dus. Een krant of ‘old school’ vliegenmepper helpen, een elektrische nog beter. 

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook