close
  • donderdag 21 oktober
Algemeen

Zo wordt plastic afval uit de oceanen gevist

Zo wordt plastic afval uit de oceanen gevist

Plastic afval in de oceanen wordt opgeslurpt nu het opruimsysteem van de jonge Nederlandse milieuactivist Boyan Slat in het water ligt. 

Boyan Slat (24) bedacht een paar jaar geleden een methode om plastic afval uit de oceanen te halen. Na een TedTalk wist hij via crowdfunding twee miljoen dollar binnen te halen en kon het systeem worden getest. 

The Ocean Cleanup

In 2012 was zijn ontwerp, een drijvende installatie in zee die het plastic opvangt, een prijswinnend ontwerp. Een jaar later richtte hij de stichting The Ocean Cleanup op. Vorig jaar had Boyan 35 miljoen euro tot zijn beschikking en inmiddels is het project uitgegroeid tot een heus bedrijf.

Geïnstalleerd

Vorige week ging hij van start met zijn Great Pacific Garbage Patch, een van de vijf gyren (zeestromingen) in de oceaan. Aan de hand van de richting van de stroom wordt Boyans systeem in werking gezet om zoveel mogelijk afval op te vangen. Vanuit de haven van San Francisco is het systeem nu tussen Californië en Hawaï geïnstalleerd. 

Soep

Boyan werkte vijf jaar aan het systeem. Als milieuactivist is de enorme hoeveelheid plastic troep in de oceanen hem een doorn in het oog. Juist daar wilde hij iets aan doen, wetende dat er in ieder geval rond de acht ton plastic per jaar bijkomt! Dat plastic raakt verpulverd tot kleine stukjes die door de stroming van de zee in een bepaalde richting worden gedreven. Daardoor zijn er vaste plekken, zogenoemde gyres, waar je het plastic als een soort soep aantreft. Zijn systeem gaat daar gericht aan de gang. 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook