50 plussers gaan massaal een gehoortest doen bij een audicien in Drenthe

Het gehoor is zonder twijfel een van de belangrijkste menselijke zintuigen. Wie helemaal niet of niet goed genoeg kan horen, loopt tegen allerlei sociale problemen aan.

Alleen al om deze reden is het belangrijk om, als je twijfels hebt over je gehoor of ouder dan 50 bent, minimaal eens per jaar een gehoortest te laten doen bij een professionele audicien in Drenthe, zoals de erkende Audicien Meppel, in Assen of in Emmen. Net als andere Drenten dat massaal doen. Hoe gaat een gehoortest laten afnemen in zijn werk? Welke soorten testen zijn er? En welke opties heb je als blijkt dat je een gehoorapparaat nodig hebt?

De belangrijkste soorten testen

Er bestaan diverse soorten gehoortesten. De meest gebruikte test is het toonaudiogram, dat ook wel bekend staat als de ‘piepjestest’. Bij deze test beoordeelt een audicien, audioloog of Kno-arts onderzoek naar het functioneren van de oren bij pure geluiden. Als de test is afgenomen, kan er met de resultaten per frequentie gekeken worden hoe goed of slecht het gehoor functioneert.

Het toonaudiogram detecteert via geluidjes hoe gevoelig het gehoor van de betreffende persoon is. Ook kan de test een aanwijzing geven over het soort gehoorverlies dat is opgetreden, bijvoorbeeld perspectiefverlies of geleidingsverlies. Naast het toonaudiogram wordt het spraakaudiogram bij het testen van het gehoor veel toegepast. Dit systeem meet in hoeverre de cliënt spraak en stemgeluid van elkaar kan onderscheiden. De test kijkt met verschillende geluidsintensiteiten en ook stiltemomenten of de cliënt voldoende gehoor heeft.

Andere testen die soms ingezet worden zijn ten slotte de ‘verstaan in lawaai’-test en de zogenoemde objectieve meet-testen tympanometrie (deze meet de reactie van het trommelvlies), de BERA en de OAE.

Mogelijkheden qua soorten gehoorapparaten

Tegenwoordig zijn er veel soorten gehoorapparaten beschikbaar bij audiciens. Een belangrijk onderscheid tussen de diverse typen gehoorapparaten, zijn hoortoestellen die in het oor en apparaten die buiten het oor gedragen worden.

In-het-oor toestellen (IHO/CIC) worden in het oor gedragen en vallen daardoor feitelijk niet op. Moderne varianten van de IHO-toestellen zijn ‘Lyrics’ (onder meer van het merk Phonak), een soort oorlenzen, en het zogeheten Luidspreker-in-het-oor gehoorapparaat (LIHO/RIC), dat in de gehoorgang wordt aangebracht en nauwelijks tot niet zichtbaar is. Unieke modellen zijn er ook als je een gehoorapparaat zoekt, namelijk de zogenoemde hoorbrillen.

Dit zijn speciale hoorhulpmiddelen die in een bril zijn ingebouwd en bepaalde omgevingsgeluiden voor je versterken. Er is dus keuze in overvloed en voor elke minder- of slechthorende een oplossing op maat.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top