close
  • maandag 25 januari
Algemeen

Bingewatchen of bewegen?

Bingewatchen of bewegen?

Lekker op de bank het nieuwste seizoen van La Casa del Papel kijken? Of een dagje vrij om Game of Thrones te bingewatchen? Niet doen, want het is slecht voor je gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Urenlang een serie kijken voelt misschien heel ontspannen, maar zodra een aflevering is afgelopen, start de volgende automatisch. Voor je het weet ben je uren aan het bingewatchen en dit kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid.

Nieuwe hobby

Onderzoek onder ruim 400 respondenten tussen 18 en 25 jaar leert dat 80% regelmatig op de bank neerploft om te gaan bingewatchen. Ze kijken drie of vier afleveringen achter elkaar en zitten dan snel 3 uur en 8 minuten achter hun telefoon, tablet of laptop. En zo’n 20% doet dat zelfs meerdere keren per week.

De afgelopen tijd, waarin we veel aan huis gekluisterd waren, is deze nieuwe hobby alleen maar populairder geworden. We ruilden tijdens onze ‘pauze’ het werkscherm in voor het plezierscherm. De abonnementen op Netflix, Videoland en AppleTV zijn flink in aantal toegenomen. Maar we wilden toch juist zo graag naar buiten?

Pak de fiets

OK, de mogelijkheden waren beperkt, we moesten samen strijden tegen Corona en drukke plekken vermijden. Maar zijn ook best mooie rustige plekken te vinden. Dus: zoek afleiding, zoek de buitenlucht, pak de fiets en neem ook de kinderen mee. Even los van je scherm en genieten van de schonere lucht. Want ook dat is een bijkomend voordeel van de afgelopen tijd, de CO2-uitstoot is met 30% gedaald. Dat moet ons toch aan het denken zetten?

Help, de vakantie komt eraan!

De kinderen zijn weer naar school, maar de grote vakantie komt met rasse schreden dichterbij. Hoewel veel landen de grenzen weer openstellen voor toerisme zijn niet alle onzekerheden weggenomen. Het is niet zomaar een kwestie van in een vliegtuig stappen en onbezorgd vakantie vieren. Ook met de auto in Europa is geen geëffend pad, wat mag waar wel en wat niet? En lopen we het risico het land niet meer uit te mogen als de besmettingen weer toenemen?

Veel mensen hebben de knoop doorgehakt en kiezen voor een vakantie in eigen land. Het aantal fietsvakanties bereikt een recordhoogte! Het enthousiasme in de media werkt aanstekelijk en zo komt het fietsvakantievirus ook het leven van Bart, Jordy en Tycho binnen.

Bijkomend pleziertje is dat de oudste twee een nieuwe fiets nodig hebben, omdat ze uit hun oude fiets zijn gegroeid. Bart heeft een kinderfiets 24 inch nodig en kiest een voor een stoer model waar hij na de vakantie ook op het voortgezet onderwijs mee voor de dag kan komen. Zijn broer Jordy heeft voor zijn lengte een kinderfiets 20 inch nodig, hij kiest een sportief model met 7 versnellingen. De kleine Tycho moet tijdens de vakantie bij papa of mama achterop, maar krijgt wel een mooie nieuwe kinderfiets 14 inch, dus die kan thuis de buurt onveilig maken. Zijn doel is om zo snel mogelijk zonder zijwielen te fietsen, dus hij oefent op elk vrij moment en wordt per dag behendiger!

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook