Het Margriet Kookboek voorbij

Janny van der Heijden, we kennen haar van Heel Holland Bakt en de tochtjes samen met André van Duin voor het Max televisieprogramma Denkend aan Holland, is juryvoorzitter van Het Gouden Kookboek 2019. En dit zijn de boeken die genomineerd zijn.

Je zweert bij het aloude Margriet Kookboek van je moeder of je gaat voor het multiculturele koken. Er is niets mis met de eerste. Hoe je de lekkerste andijvie klaarmaakt of hoe lang bietjes moeten koken, is handig te weten. Het begint immers altijd bij de basis. Of je nu culinair gaat of het gewoontjes houdt.

Bouillon is de basis

Jean Beddington werkt vanuit een andere basis. Wie? Auteur en chefkok Beddington is van mening dat de bouillon de basis is van alle mogelijke gerechten. Dat is andere koek. Als je dat goed kunt bereiden, kun je los, zo meent de chefkok. ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kun je écht koken’, aldus de vakjury van Het Gouden Kookboek dat dit boek op de nominatie zette.

Britse recepten en verhalen om te smullen

De prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het jaar, wordt op 7 november bekend gemaakt. Naast Beddingtons boek Bouillon, staat ook het Brits Bakboek van Regula Ysewijn op de lijst. Deze kok en tevens fotograaf toont haar honderd favoriete Britse recepten. Dat niet alleen. Ze trakteert de lezer ook op verhalen over Britse tradities en over het Britse landschap. Ze is niet alleen bekend van haar eerdere boek Pride and Pudding, maar ook van haar rol als jurylid in het Vlaamse tv-programma The Bake Off.

Lijnrecht tegenover dit typisch ‘Engelse cosy country boek’ staat het boek Indorock van Vanja van der Leeden. Zij geeft de Indische keuken haar eigen draai en die is pittig. Met haar creatieve geest creëert ze een scala aan uitdagende recepten. Lekker en eigenzinnig.

Eten met Nijntje voor de kleinsten

Voor wie houdt van de Marokkaanse keuken of daar nieuwsgierig naar is, is het boek van Najat Kanaache een must have. Zij heeft bij verschillende sterrenrestaurants over de hele wereld gewerkt. Na al deze internationale ervaringen opende ze in Den Haag haar eigen restaurant NUR. In dit kookboek word je door Marokko geleid door middel van tachtig verschillende recepten, achtergrondverhalen en kleurrijke beelden. ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek, van een chef die al twee jaar op rij de prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine’, aldus de jury.

En dan een opvallend leuk culinair uitstapje, het boek Eten met Nijntje. Samuel Levie heeft duidelijk een missie: kinderen al vroeg achter het fornuis krijgen. Veertig recepten bevat het boek, voornamelijk zonder vlees. Allemaal geschreven rond onze oerHollandse Nijntje. Zonder vlees? En dan te weten dat Levie de bekende Amsterdamse worstmaker is.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top