close
  • woensdag 1 december
Rouw en verlies

Prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden

Prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden

Prinses Christina is vrijdagochtend op 72-jarige leeftijd overleden op Paleis Noordeinde in Den Haag, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Zij leed al enige jaren aan botkanker. 

Koning Willem-Alexander, Máxima en prinses Beatrix laten in een reactie weten ‘verdrietig te zijn door het overlijden van onze lieve zus en tante’. Op social media schrijven ze: ,,Christina was een markante persoonlijkheid met een warm hart. Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren. Wij koesteren de vele mooie herinneringen aan haar.’’

Maria Christina

Maria Christina werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren. Haar volledige naam is: Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Aanvankelijk was haar roepnaam Marijke, maar die veranderde ze later in Christina. Zij was de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard, de jongste zus van Prinses Beatrix.

Prinses Christina trouwde in 1975 met Jorge Guillermo, met wie zij drie kinderen kreeg: Bernardo, Nicolás en Juliana. Sinds haar huwelijk, dat in 1996 door echtscheiding werd ontbonden, kwam Prinses Christina niet meer in aanmerking voor troonopvolging. Zij woonde onder meer in New York en in Italië.

Muzikale prinses

Prinses Christina studeerde zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie. In Nederland werkte ze onder andere in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen.

Condoleanceregister

Het stoffelijk overschot van Prinses Christina wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst, foto: (C): RVD – Jeroen van der Meijde 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook