Staking in de zorg: je kunt op 20 november maar beter niks krijgen

Zorgmedewerkers gaan in november een dag staken. De kern: personeelstekort, te lage lonen en een te hoge werkdruk. Dat wil niemand en dus loopt er ook personeel weg. Dat gaat ten kosten van de patiëntenzorg. Dus moet er nu echt iets gebeuren. 

Een vicieuze cirkel is het. De werkdruk in de zorg is te hoog vanwege een tekort aan personeel en vanwege de hoge werkdruk nemen veel mensen afscheid van de zorg en zoeken een andere baan.

Om dit enigszins te doorbreken heeft minister De Jonge ex-zorgmedewerkers, mensen die eerder minimaal drie jaar in de zorg werkten en er niet langer dan tien jaar uit zijn, opgeroepen terug te keren. Het zou een klein deel van het tekort kunnen opvangen.

Crisis is compleet

Dat tekort ontstaat mede doordat de bevolking vergrijst en er steeds meer patiënten bijkomen die zorg nodig hebben. Voeg daar de ontevredenheid vanwege de werkdruk van verplegend personeel aan toe en de crisis is compleet. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurde de oproep in een brief aan drieduizend ex-zorgmedewerkers.

Er zijn op dit moment dertigduizend vacatures in de zorg. Deze drieduizend is dus als een druppel op een gloeiende plaat, maar iedere extra medewerker telt. In 2040 moet een kwart van de werkenden een zorgmedewerker zijn om alle patiënten goed van dienst te kunnen zijn. Zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Daarom wordt iedere maatregel nu aangegrepen om de zorg en zekerheid voor iedere Nederlander te waarborgen en aan meer verplegend personeel te komen.

Al zes collega’s zien vertrekken

Door de hoge werkdruk gaan mensen niet alleen op zoek naar een minder belastende baan, maar melden zich ook regelmatig ziek. “Er zijn veel te weinig professionele en ervaren handen. Je staat vaak met nieuwe collega’s en leerlingen voor een grote groep patiënten te zorgen. We komen flink wat ogen en oren tekort,” vertelt een verpleegkundige aan Metronieuws. In alleen het afgelopen jaar al heeft deze verpleegkundige zes collega’s zien vertrekken. Deze stoppen niet alleen vanwege die hoge werkdruk, maar ook omdat de lonen zo laag zijn, vertelt ze. In andere sectoren verdien je volgens deze verpleegkundige wel zes tot acht euro meer per uur dan in de zorg. Mensen stappen op.

De minister hoopt op veel reacties op de brief. Over een tijdje krijgen mogelijk ook anderen zo’n oproep. Er is ook een nieuwe vacaturesite geopend: her.ontdekdezorg.nl. Veel personeel meent dat gewoon de lonen omhoog moeten om meer mensen aan te trekken.

Behoefte aan goede cao

Op 20 november wordt er een landelijke ziekenhuisstaking georganiseerd. Vanwege het uitblijven van een goede cao voor tweehonderdduizend ziekenhuismedewerkers. De spoedeisende hulp blijft die dag draaien, maar andere hulp is die dag niet mogelijk. De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van vijf procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute voor werk worden opgeroepen. Vakbonden willen ook betere afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top