close
  • maandag 30 november
Algemeen

Verbod op plastic rietjes, bestek en borden

Verbod op plastic rietjes, bestek en borden

Er komt een algeheel verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. Onderhandelaars van EU-lidstaten zijn het daar woensdagochtend 19 december na zo’n 12 uur onderhandelen over eens geworden.

Het verbod gaat over ongeveer twee jaar in. Producten zoals drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, ballonstokjes, roer- en wattenstaafjes en zakjes van dun plastic vallen ook onder het verbod. De richtlijn bepaalt verder dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.

Gerecycled materiaal

Alle Europese lidstaten moeten 90 procent van alle plastic flessen gescheiden gaan inzamelen. Verder moeten vanaf 2030 alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen moet tegengegaan worden.

Frans Timmermans blij

In het voorjaar van 2018 presenteerde de Europese Commissie het plan om plastic in de ban te doen en het Europese Parlement stemde daar dit najaar mee in. Door het verbod hoopt de EU dat de hoeveelheid plastic drastisch vermindert.

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie is blij met ‘het ambitieuze akkoord’. “Deze overeenkomst helpt echt om mens en planeet te beschermen. Europeanen zijn zich ervan bewust dat plastic een enorm probleem is en de EU toont hier moed. Dit maakt ons een wereldleider in de aanpak van zwerfvuil,’’ vertelt hij in het AD.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook