close
  • donderdag 21 oktober
Zorg en Zekerheid

Vrienden en familie spelen belangrijke rol bij het bespreekbaar maken van psychische klachten

Vrienden en familie spelen belangrijke rol bij het bespreekbaar maken van psychische klachten

Vrijwel iedereen kent wel iemand met (signalen van) een psychische aandoening zoals een depressie, angst- of paniekstoornis. Toch is het taboe om hierover te praten groot.

Veel mensen met psychische klachten vinden het lastig dit onderwerp aan te kaarten bij mensen in hun omgeving. Daarom start staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) de najaarscampagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’ met speciale aandacht voor de rol van vrienden en familie. Want zij kunnen het gesprek over psychische klachten op gang brengen.

Gesprek openen is lastig

Bijna 1 op de 5 volwassenen krijgt ooit in zijn leven te maken met een angst- of paniekstoornis. Bij depressie gaat het om 1 op de 20 volwassenen. Toch vinden zij het lastig het gesprek hierover te openen. Ruim de helft van de mensen met angst- of paniekklachten (50%) of depressieve gevoelens (54%) zou het prettig vinden wanneer een vriend of familielid het initiatief neemt om over hun situatie te praten. En dat begint vaak met een simpele vraag: Hey…? Veel mensen hebben minder last van hun psychische stoornis wanneer zij hierover praten. Soms is erover praten genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Praten over psychische klachten helpt ook bij het wegnemen van schaamte en zelfstigma.

Hulp zoeken

Bij Jorinde (28) hielp praten over haar psychische klachten. “Mijn klachten begonnen met aanhoudende somberheid en resulteerden in oververmoeidheid, paniek- en angstaanvallen. Door gesprekken met mijn vriendin realiseerde ik mij dat ik er mocht zijn, ondanks mijn paniek, gedachtes en emoties. Dit gaf mij de kracht hulp te zoeken”.

Tijdens de campagne delen Jorinde en andere ervaringsdeskundigen samen met hun naasten hun verhaal om het belang van praten over psychische klachten te benadrukken. Op de vernieuwde website heyhetisoke.nl staan tips die helpen het gesprek te beginnen.

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook