Waarom krachttraining zo belangrijk is voor een gezond en actief leven na je vijftigste

Denk jij dat cardio training de enige manier is om fit te blijven na je vijftigste? Dan heb je het mis, want krachttraining is net zo belangrijk. Wanneer je ouder wordt, verlies je spiermassa en kracht. En dat heeft gevolgen voor je gezondheid en welzijn.  

Voordelen van krachttraining

Wanneer je ouder wordt heb je een grotere kans op vallen en botbreuken. Gelukkig kan krachttraining helpen om dit te voorkomen. Je spieren en botten worden sterker door krachttraining. Sterkere spieren zorgen ook voor een betere houding en een hogere stofwisseling. Dat laatste is mooi meegenomen, want dat betekent dat je in rust meer calorieën verbrandt. Goed voor de lijn.

Maar krachttraining heeft nog meer voordelen. Niet alleen je spieren en botten worden sterker, maar het verbetert ook de kwaliteit van je slaap. Dit betekent dat je niet alleen beter rust, maar ook uitgerust wakker wordt en je overdag energieker voelt. Bovendien vermindert krachttraining stress en angst, waardoor je je meer ontspannen en kalm voelt.

Er is nog meer! Krachttraining heeft een positief effect op je cognitieve functie, waardoor je beter kunt nadenken, concentreren en problemen oplossen. En alsof dat nog niet genoeg is, vermindert krachttraining ook de kans op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Dit zijn ziekten die op latere leeftijd vaak voorkomen en ernstige gevolgen kunnen hebben.

Zo begin je met krachttraining

Heb je nog nooit aan krachttraining gedaan, dan kan het lastig zijn om ermee te beginnen. Het is eenvoudiger dan je denkt. Je hebt er niet eens een sportschool voor nodig. Je kan thuis  gemakkelijk oefeningen doen zoals squats, lunges en push-ups. Bouw het  langzaam op en luister goed naar je lichaam. Voer de frequentie van je trainingen geleidelijk op en vergeet niet rustdagen in te plannen voor herstel. Train je liever onder begeleiding kies dan voor lessen bij een sportschool of volg online programma’s. Er zijn apps beschikbaar die helpen bij het opstellen van een trainingsplan en het bijhouden van je voortgang. Het kan motiverend werken om je resultaten bij te houden. Ook kan het fijn zijn om samen met andere mensen te gaan trainen. Zo heb je altijd een stok achter de deur om niet op te geven en door te zetten.

Start vandaag nog

Hopelijk ben je ervan overtuigd dat krachttraining een heel belangrijk onderdeel is van een gezond en actief leven na je vijftigste. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij het voorkomen van veelvoorkomende problemen en ziektes. Ook verbetert het de kwaliteit van je leven. Dus wacht niet langer, maar start vandaag nog! Het is een investering in jezelf en in je toekomstige gezondheid en welzijn. Vergeet natuurlijk niet om plezier te maken tijdens de trainingen en hou vol. Geef niet zomaar op, na een tijdje zal je fitter en sterker worden en dat maakt je leven alleen maar leuker.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top