Wie wat ouder is, doet er goed aan krachttraining te doen. Waarom eigenlijk?

Je wordt ermee om de oren geslagen: doe aan krachttraining. Naast wandelen, hardlopen, vaker de trap nemen en de auto laten staan, lijkt krachttraining een trend. Dat mag dan zo zijn, maar er zit een kern van waarheid in. Krachttraining is heus zo gek niet. Dat komt doordat naarmate we ouder worden onze spierspanning afneemt. Er worden regelmatig grapjes over gemaakt dat alles gaat hangen, maar die spieren dus ook. De boel wordt gewoon wat slapper, minder flexibel en daarmee ook minder sterk.

Train je ‘core’

Niks aan te doen? Echt wel! Het is in eerste instantie belangrijk om de ‘core’ te trainen. Die core kun je vertalen als de romp, met buikspieren, bilspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren. Door deze spieren te trainen voorkom je dat je rugklachten krijgt en het zorgt ervoor dat je goed rechtop blijft lopen. Sterke buik- en rugspieren zijn een must. Ook voor als je een andere sport beoefent zoals bijvoorbeeld hardlopen, wandelen, tennissen en mountainbiken. Het bijkomend voordeel is dat je er ook nog eens voor zorgt dat je botten stevig blijven.

Een matje en twee lege flessen

Aangeraden wordt om dit in ieder geval twee keer per week aan te pakken. Nu echter sportscholen dicht zijn, moet je zelf aan de slag. Dat valt niet mee, maar online zijn er veel programma’s te vinden met oefeningen en complete trainingsprogramma’s waar je aan mee kunt doen. Je hoeft er slechts een matje voor aan te schaffen en een paar lege flessen voor te bewaren. Die flessen vul je met water en je hebt twee gewichten.

Na een warming up kun je aan de slag met krachtoefeningen zoals de squat, lunges, mountain climbers, push ups en de plank. Dit zijn oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht inzet en dus geen sportschool met apparaten nodig hebt. Er zijn nog veel meer oefeningen en die zijn overal op internet te vinden.

Combineer je deze oefeningen met een beetje cardiofitness voor je uithoudingsvermogen dan ben je heel goed bezig om je lijf fit te houden. En dat niet alleen. Ook je mindset krijgt een positieve boost. Het valt heus niet altijd mee om jezelf te motiveren de oefeningen te doen, maar als het eenmaal is gedaan voelt dat enorm goed en kun je de wereld aan. Geen overbodige luxe in een onzekere tijd als deze.

Gezonde voeding is essentieel

Dan het hoofdstukje voeding. Er zijn nog altijd mensen die menen dat er meer moet worden gegeten als ze gaan sporten en verliezen zich al snel in eiwitshakes, koolhydraatrijke voeding en allerlei supplementen. Wie niet extreem veel traint heeft extra voeding en supplementen niet nodig. Een goede gezonde maaltijd met veel groenten, regelmatig fruit en vooral veel variatie is voldoende. Overdrijf niet en eet gewoon gezond. Pas als je vaker gaat trainen en meer van je lijf vraagt, kun je iets extra’s nemen in de vorm van vitaminen en mineralen. Ook dan is het vaak niet nodig om supplementen toe te voegen. Laat je hier altijd goed over informeren.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top