close
  • dinsdag 7 juli
Rouw en verlies

Zeg ‘ns Aaa acteur Manfred de Graaf overleden

Zeg ‘ns Aaa acteur Manfred de Graaf overleden

Manfred de Graaf, de acteur die vooral bekend werd door zijn rol als dokter Hans Lansberg in Zeg ’ns Aaa, is gisteren overleden. Hij werd 79 jaar.

Naast zijn rol als echtgenoot van huisarts Lydie van der Ploeg in  Zeg ’ns Aaa,  treffen we De Graaf in de films Turks Fruit en De Lift, en in de televisieserie Dagboek van een Herdershond. Ook was hij veel in het theater te zien. Met Sjoukje Hooymaayer, zijn medespeelster in Zeg ’ns Aaa, had hij een sterke band. Zij overleed in september van dit jaar aan de gevolgen van kanker.

De Graaf debuteerde midden jaren vijftig bij het Rotterdams Toneel en later maakte hij deel uit van de Haagse Comedie. Naast zijn auteurschap was hij ook directeur van Tele8, een commerciële tv-omroep in Twente. 

Zijn eigenlijke naam was Manfred Derman

Manfred heette niet altijd De Graaf. Hij was de zoon van een Roemeense diplomaat en werd vlak voor de oorlog geboren. Zijn vader was Joods en had Derman als achternaam. Deze overleefde de Tweede Wereldoorlog niet en toen Manfreds moeder hertrouwde met een De Graaf kreeg hij deze achternaam. Uiteindelijk wist hij in 2003 zijn achternaam te veranderen in Derman, middels een koninklijke beschikking.

foto: VARA – Archief Beeld en Geluid, catalogusnummer FTA001045177, fotonummer 5 (oud archiefnummer 871325), CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29253951

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook