close
  • dinsdag 24 november
Zorg en Zekerheid

Zwaar verkouden of is het toch de griep?

Zwaar verkouden of is het toch de griep?

Heb je griep of ben je zwaar verkouden? Dat verschil is belangrijk te weten, want griep kan gepaard gaan met complicaties en het is goed je daar bewust van te zijn. 

De R zit in de maand en dat betekent dat veel mensen met hoofdpijn, koorts en gesnotter in bed liggen. We roepen al snel dat we een griepje onder de leden hebben als we wat hoesten en proesten en niet fit zijn. Toch gaat het dan in de meeste gevallen om een verkoudheidsvirus zoals het rhinovirus, het coronavirus of het RS-virus en niet om de griep. Je kunt je door een flinke verkoudheid ook heel beroerd voelen. Hoe weet je dan wanneer je echt de griep, of influenza, hebt?

In de ochtend nog fris en fruitig, in de middag ziek in bed

Aan de buitenkant is dat moeilijk te zien. Beide virussen verschillen echter van elkaar door de manier waarop ze toeslaan. Als je met de griep besmet bent, word je plotseling (binnen een paar uur) erg ziek. Het kan heel goed zijn dat je in de ochtend nog fris en fruitig op je werk zit en ’s middags ineens erg ziek in bed ligt. Symptomen zijn hoge koorts (39 graden of hoger), koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn in het hele lichaam, moeheid, keelpijn en hoesten. Het grote verschil met verkoudheid zit hem dus met name in de intensiteit van die symptomen.

Verkoudheid bouwt zich meer op. Je begint wat te snotteren, je keel doet zeer, je hebt misschien lichte verhoging, maar echt koorts krijg je er over het algemeen niet van. Wel voel je je steeds lamlendiger. Door de opstapeling van verschijnselen kun je je uiteindelijk zo ziek voelen dat je in bed belandt. Ook heel vervelend, maar je hoeft minder bang te zijn voor complicaties. Bovendien duurt een verkoudheid meestal korter dan de griep. Van beide infecties ben je na een tot drie weken af. Verder gaat een verkoudheid bijna nooit samen met spierpijn wat wel het geval is met griep.

Complicaties

Bij griep kunnen gevaarlijke complicaties optreden. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking. Voor mensen met een slechte afweer kan dat zelfs dodelijk zijn. Risicogroepen zijn onder andere ouderen, mensen met hart- en vaatziekten of diabetes en longpatiënten. Zij krijgen dan ook standaard een uitnodiging voor de griepprik. Heb je toch de griep te pakken dan is belangrijk om bedrust te nemen en veel te drinken.  Ziek goed uit, want ben je te snel weer op de been dan loop je het risico om heel lang met vermoeidheidsklachten rond te lopen. De vermoeidheid die je voelt met verkoudheid verdwijnt veel sneller.

Bron: AD en Thuisarts

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook